BiH

Savjet ministara BiH povlači sporni zakon o elektronskoj identifikaciji

Savjet ministara BiH povlači sporni zakon o elektronskoj identifikaciji
Foto: N.N. | Savjet ministara BiH povlači sporni zakon o elektronskoj identifikaciji

​SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH najvjerovatnije će povući sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Nacrt zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, a za koji u Agenciji za informatičko društvo RS tvrde da je štetan za RS i da se njime prenose nadležnosti.

Da će zakon najvjerovatnije biti povučen sa dnevnog reda, potvrđeno nam je iz nekoliko izvora, a jedan od njih rekao nam je i to da su još ranije institucije RS dale negativno mišljenje na prednacrt zakona koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH zakazane za srijedu.

"Zakon je sporan i zbog samog ustavnog osnova za donošenje tog zakona. Ubijeđen sam da ustavni odnos ne postoji, a čak i da postoji, ovakva zakonska rješenja predviđena ovim tekstom za Republiku Srpsku su blago rečeno katastrofalna", rekao je Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Recimo, za Srpsku je sporno to što se Nacrtom zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije predviđa da Kancelarija za akreditaciju pri Ministarstvu transporta i komunikacija BiH bude nadležna za sve akreditacije za sertifikaciona tijela na području BiH.

"To je potpuno derogiranje propisa u Republici Srpskoj, prije svega Zakona o elektronskom potpisu RS koji smo donijeli 2008. godine, a koji ima sasvim drugačije rješenje", rekao je Rajčević.

Zanimljivo je da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH duže od deset godina nije uspjelo formirati kancelariju koja bi se bavila akreditacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije