Branković za “Novosti”: Bačena ogromna ljaga na atletiku!

J. JEVREMOVIĆ

28. 08. 2018. u 20:51

Direktor ASS o skandalu sa rekordom Vedrana Samca: Ovo je sramota! Sudije su suspendovane, krivce ćemo sigurno oterati iz našeg sporta

Бранковић за “Новости”: Бачена огромна љага на атлетику!

Slobodan Branković foto: N. Paraušić

KOPLjE leti pravo u skandal! Atletski savez Srbije pokrenuo je istragu povodom mogućeg lažiranja rezultata Vedrana Samca (28), koji je u nedelju na Mitingu prijateljstva u Sremskoj Mitrovici, navodno, oborio državni rekord Seada Krdžalića star 31 godinu (83,34). Momak koji je na nedavnom EP u Berlinu bacio koplje 75,89 metara ostvario je daljinu od 85,60 metara (prethodni LR 80,90), ali se pojavio snimak na kome se vidi grubo kršenje pravila.

Jedan od sudija za nekoliko metara je pomerio, a potom i bacio koplje u stranu posle hica našeg reprezentativca, a zatim mu je prišao drugi sudija i oni su zajedno izmerili daljinu. Najvažnije je utvrditi da li je to snimak pete serije u kojoj je oboren rekord ili iz treće, kada je Vedranu upisano 80,62 metra.

- Šta god istraga pokaže, u pitanju je grubo kršenje pravila, jer se daljina ne sme pomerati. Disciplinska komisija ASS pokrenula je hitan postupak i dok traje istraga suspendovala dvojicu sudija, onog koji je pomerao koplje i glavnog sudiju u toj disciplini koji se ne vidi na snimku, ali je odgovoran - kaže za "Novosti" Slobodan Branković.

Mnogi rekordi ostvareni na ovim prostorima su pod velom sumnje, naročito kada atletičari ne budu ni blizu najboljih rezultata na velikoj sceni. Ovaj događaj je samo još više doveo u pitanje neke rezultate.

- Ovo je velika sramota za naš sport. Osećam se poniženo i kao atletski radnik i kao bivši atletičar. Učiniću sve da se krivci adekvatno kazne i oteraju iz atletike. Ovakva ljaga nije bila potrebna jednom čistom sportu - zaključuje Branković.

PETI HITAC

PREMA nekim navodima, postoje dokazi da je Samac iz petog hica zaista ostvario rekord i da je daljina pravilno izmerena, ali ostaje da se utvrdi u kojoj seriji je snimak napravljen i ko je uopšte snimao.

- Ispitaćemo sve strane. Prvo sudije, pa onda okolnosti koje su dovele do toga. Ništa nećemo lomiti preko kolena jer je stvar vrlo delikatna - ističe Branković.

Kazne za ovakve prekršaje su od šest meseci do dve godine.

SERIJE SAMCA
73,12
79,72
80,62
prestup
85,60
prestup

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije