Nemci za granice crtane bombama

D. R. ĐORĐEVIĆ

28. 08. 2018. u 15:04

Angela Merkel i Donald Tramp razgovarali o statusu KiM. Merkelova: Da se poštuje teritorijalna celovitost i ne stvaraju novi problemi. Neusklađeni stavovi Hana i berlinskih zvaničnika

Немци за границе цртане бомбама

Donald Tramp i Angela Merkel
Foto: Tanjug/AP

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i statusu Kosova i Metohije i konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja.

Ovo je danas u Berlinu potvrdila Merkelova, dodajući da treba voditi računa o tome da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna celovitost.

- Govorimo da je teritorijalna celovitost, kakva je sada stvorena, jedna vrednost. Isto sam rekla kada su ovde bili predsednici vlada BiH i Crne Gore, a to je da moramo biti oprezni, da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama - rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ovoga puta nemačka zvaničnica nije ponovila ono što je rekla 13. avgusta posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara BiH: da na Balkanu neće biti promena granica, ali je poslanik Bundestaga Johan Vadeful, zamenik predsedavajućeg frakcije CDU/CSU u nemačkom parlamentu, koji je danas u Beogradu razgovarao s predsednikom Aleksandrom Vučićem, istakao nemačku poziciju u vezi s promenom granica koju je "definisala kancelarka Merkel".

- Prema našem mišljenju, iscrtavanje novih granica između Kosova i Srbije nije dobro. Što se tiče stava Nemačke, neophodno je da dve strane pronađu rešenje za normalizaciju odnosa, ali nećemo promeniti svoje mišljenje što se tiče granica - rekao je Vadeful u Beogradu, praktično potvrđujući da neće odstupiti od međe koja je "zacrtana" posle bombardovanja Srbije 1999. i proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Na sastanku sa Vučićem bio je i spoljnopolitički savetnik frakcije CDU/CSU Hans-Joakim Falenski, a srpski predsednik tom prilikom je poručio da malo ko u svetu sa sigurnošću zna koje su granice Srbije a koje Kosova, i naglasio da smatra da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda.

- Opredeljenje Srbije je da, zbog mirne budućnosti naše zemlje i celog regiona, radi na postizanju kompromisnog rešenja za KiM, koje bi u isto vreme zaštitilo naše državne i nacionalne interese - rekao je Vučić sagovornicima iz Berlina, izrazivši zadovoljstvo što Srbija i Nemačka imaju najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko međusobno poverenje.

Današnje poruke Berlina i stavovi koje je dan pre toga izneo evropski komesar Johanes Han, prema čijem mišljenju bi Brisel trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca, na prvi pogled ne deluju usklađeno, mada niko do kraja nije konkretizovao koji je to ishod dijaloga Beograda i Prištine koji bi EU mogla da aminuje.

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije kaže, za "Novosti", da je definitivno jasno da postoji nesaglasje među funkcionerima unutar EU, kao i da Berlin tvrdo ostaje na svojim starim pozicijama:


- Ovde je nepoznanica da li Han i drugi zvaničnici EU iznose privatna mišljelja ili nastupaju ispred institucija EU. Skeptičan sam prema tome da Berlin može da popusti po pitanju korekcije granica, čak i u slučaju da se Priština i Beograd dogovore o rešenju koje bi podrazumevalo tako nešto. Osim toga, deo političara u Prištini se drži baš tog dela zapadnih zemalja koje smatraju da Kosovo treba da bude u okvirima u kojima su ga priznali kao nezavisno.

Čak ni Vašington, kako smatra Gajić, ne bi mogao da utiče na omekšavanje stava Nemačke, tim pre što se trenutno SAD i Nemačka nalaze u raskolu po mnogim drugim pitanjima.


DAČIĆ: NE NUDE NAM CELO KOSOVO

BEOGRADU se pruža istorijska prilika da nešto dobije za svoj narod i svoje građane na KiM. Tu priliku ne možemo da odbijemo, ali nemojmo da se pravimo nevešti, niko nam ne nudi da KiM ostane celo u granicama Srbije - rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

- Uspeli smo da promenimo poziciju Zapada, pomerili smo ih s mrtve tačke, a sa druge strane smo ostali prijatelji sa Rusijom i Kinom. Sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore. A na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak. Ovde je reč o tome hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo.

STEFANOVIĆ: PLENKOVIĆU, NE ODREĐUJTE NAM MEĐE

POZIVAM Andreja Plenkovića da nam više ne pomaže, pošto smo jasno videli 2008. godine koliko dobro misle Srbiji i koliko se čvrsto drže stavova Badinterove komisije. Nemojte vi da određujete granice Srbije, pošto za to niste ni pozvani niti to možete, a molim i sve druge u regionu, ukoliko ne mogu da nam pomognu, da nam i ne odmažu. Sada je potpuno jasno da svi oni koji su i inače protiv Srbije, svoj stav potvrđuju i time što su protiv sporazuma Srba i Albanaca, i čine sve da ne dođe do rešenja koje bi značilo više stabilnosti i mira.

Ovo je danas izjavio potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, povodom poruka iz Berlina hrvatskog premijera posle sastanka s Merkelovom. On je rekao da je Hrvatska oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova. Kao i da Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije - da su republičke granice postale državne i da se to mora poštovati.

Stefanović je ocenio i da, nažalost, u ovakvim stavovima "Plenković, Zvizdić i svi ostali" saveznike pronalaze u delu domaćih političara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

r

28.08.2018. 16:11

to su okupatori, bas me briga sta su rekli sklonicemo njihove pione sa vlasti pa cemo onda pregovarati sa glavnim gazdama siptari nas ne zanimaju

Miros

28.08.2018. 16:30

Samo me zanima...zasto se nase novine uporno informisu kod nasih "dragih" komsija Hrvata...i kada vec to radite...promenite bare tekstove,da ne citamo Hrvatske titlove...jer smo jos uvek u Srbiji...hvala ako pustite komentar...

sas

28.08.2018. 16:30

Kosmet je stara Palestina! Balkan je druga palestina! Postoji i treca Palestina na Bliskom Istoku! PS: Nista novo Jovo nanovo;);(:)

bane

28.08.2018. 16:51

Pa po ovome Hrvati se vise zalazu za celovitost Srbije, [ pozivajun se na Batinterovu rezoluciju i podrzavajuci je ] ,a nasi drzavni zastupnici u pregovorima[Vucic ] deli Srbiju kao svoju zaostavstinu.

Pera

28.08.2018. 16:53

Sada kada su raskomadali Jugoslaviju i Srbiju moraju se poštovati republičke granice. Jer inače bi se mogla otvoriti "Pandorina kutija". Ta kutija će se ipak morati da otvori kada ispadne iz ruku Amerikanaca, Nemaca, Engleza, Francuza i ostale svetske bagre. A to što Hrvatska neće stati u red da zagovara promenu granica između Srbije i Kosova mnogo će uticati na stavove Amerike tako da će Tramp morati da promeni mišljenje /ha,ha,ha,ha!/.. A prva iz Pandorine kutije iskočiće Republika Srbska.

privremeni

28.08.2018. 16:59

Od Nemacke opet cujemo nacisticku retoriku.Sve podseca na vladavinu nacista pred 2. svetski rat.Merkelova rusi sva prava malih naroda.

Bre

28.08.2018. 17:08

Šta lupetaju? Gde je bila priča o granicama kada su razbijali Jugoslaviju a posle Srbiju. Đubreta. ZAPADNA DEMOKRATIJA??? , najveće zlo u istoriji čovečanstva! I ne želim da mi NATO đubreta i dalje razbijaju zemlju. Na žalost, nemamo skoro nikakav uticaj. Osim ako ustanemo svi složno protiv kauboja i NATO bande. Setite se Gvozdenog puka! Ali tada nisu postojale nevladine (čitaj BAGRA) organizacije, tada su Srbi bili ponosni ljudi.

Buki

28.08.2018. 17:14

Licemerje, koje sve teze i čitam, i sad počinjem da shvatam kako je Vučicu, koji ovakve gadosti mora da slusa. Nije da ga branim, ali treba odoleti da nekog ne udaris

Љубичица бела

28.08.2018. 20:38

@Buki - Разумем те, али како је тек нама који морамо Вучића да слушамо! Сваког дана, од јутра до сутра!

yugovic

30.08.2018. 04:36

@Buki - Mislim da lupaš .Da mi je tebe vidjeti samo jedan dan na mjesto Vučića ,mislim da bi od bele postala modra u roku par sati. Imate tendeciju da kritikujete sve one koi su na čelu Srbije .Recite mi ko vam je bio dobar od Obrenovića na ovamo. Možda Čiča ?

Klimt-Bec

28.08.2018. 17:31

Tramp ima svojih problema preko glave, i sada ce se on baviti pitanjem Kosova??? KiM je koska u grlu EU i zele da sto pre rese to pitanje, jel je Balkan od uvek bilo i ostalo Trusno podrucije! Svesni su gresaka koje su ucinili, pa bi sto pre da zatvore tu sramnu stranicu Istorije 20 Veka... Srbija je pocetkom 20-tog Veka nesto dobila a krajem dosta izgubila, sopstvenom krivicom! Ako je nekom trebala vestacka tvorevina Jugoslavija, naj manje je trebala Srbiji ali na zalost i dalje srljamo...

vladimir

28.08.2018. 17:33

Šta ona ima njemu da kaže u vezi sa Kosovom, kada je inicijator OTIMANJA srpske pokrajine - Amerika!? Rešila je Hrvatsku /NDH/ i tu su njene kompetencije završene, a što se tiče Ukrajine i Sirije - pitaće se Rusija!

Miki - Zg

28.08.2018. 17:37

Po ovim informacijama gosp. anemični ,vjerodostojni Plenki se zalaže za nepromjenjivost rep. granica -Badinter ( raspad YU ) tj. za cjelovitu ,nedjeljivu REP. Srbiju ( sa pokrajinama ) .Neki za razgraničenje ,neki za implementaciju KiM-a u ustavno-pravni sistem Srbije ? Opća zbrka na vidiku ?

prellee

28.08.2018. 17:52

@Miki - Zg - Nema on ni dobre volje da objasni Bedenter sporazum, niti slijed događaja od 91. do danas, pogotovo da ostane korektan, dobrih namjera prema Srbiji. Uglađeni gospodin koga je istorijski moment podigao na nivo koji ne može da zadovolji mudrošću i moralnošću.

Nikola

28.08.2018. 18:01

@Miki - Zg - Plenković se zalaže za nepromenivost granica u Republici Kosovo šta znači da nije za razmenu teritorije jer je RH priznala kao državu i ne piši gluposti!

IZGLEDA OBOJE SU PRAVE TRACARE

28.08.2018. 17:58

TRACAJU SRBIMA IZA LEDJA. Kako to da oni razgovaraju o nekom problemu, a da nije invilviran onaj ko je pogodjen tim problemom. TO SE ZOVE MESANJE U UNUTRASNJE PROBLEME DRUGE DRZAVE.

Zoran SAD

28.08.2018. 18:05

kazw baba "Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do mera na drugim teritorijima", hahahahaha misli na RS ahhh kasno je sada

Милош

28.08.2018. 20:14

Немци причају о неповредивости граница! Којих граница?, оних које сте успоставили тако што сте бомбардовали Србију, и отели јој део територије. Дошло је време да најпознатија нација по својим зверствима одређује и одлучује о другима. Ко Немцима уопште даје право да они одлучују о било коме?

arsa

28.08.2018. 20:28

Po Ustavu BIH i Hrvatske pre raspada SFRJ, srbi su imali pravo na otcepljenje dela teritorije (albanci to pravo i pored svih ustupaka njihovog druga Tita nisu nikada imali).Merkelova je sigurno mislila na RS ali verujem i na RSK, onzirom da je bila sa Plenkovicem.Sta ako srbi zatraze po istom principu i RS i RSK, pa recimo deo Crne Gore, deo Albanije (sever), deo Makedonije.

profesor baltazar

29.08.2018. 07:34

@arsa - @arsa, kad tako dobro poznate ustav bih I hrvatske od pre raspada sfrj, radi ispravnog informisanja javnosti bilo bi dobro da navedete delove tih ustava po kojima su srbi imali pravo na otcepljenje dela teritorija!

Стефан Зоран

28.08.2018. 20:34

Директно крше основне поставке Повеље Уједињених Нација!

Ђуро РСК

28.08.2018. 20:43

А шта ће бити кад Вучић оде, па се Срби сете да је у РСК живело и преко 80% Срба којима су отета имања и станови, а многима побијени чланови породице?

4. rajh

28.08.2018. 20:43

Nemci su nas bombardovali 3 puta poslednjih 100 godina da bi nama menjali granice kako se njima hoce. I tu nije kraj, oni nas uce pameti kako se ne smeju menjati granice. Oni su granicu Srbije promenili pre 19 godina bombama.

SRBIJA

28.08.2018. 21:49

Sve ovo sto mi predlazemo, kritikujemo Merkelovu koja se grcevito bori protiv promena danasnjih granica, dakle sve to nema u ovim komentarima neke svrhe ako to isto sto mi predlazemo ne izgovori nas predsednik AV. Ako on to kaze Merkelovoj glasno i jasno bez uvijanja i u lice joj navede bezbroj primera iz proslosti gde su menjane granice najvise na stetu Srba, e onda ce svima nama biti lakse.Ako se AV ne oglasi onda dzaba nama nasi komentari !

istoricar

29.08.2018. 07:53

@SRBIJA - Vi ste glupi prijatelju,mislite da celi sfet mora mislite kao sto vi sanjate.Vi treba puno daleko spustiti pogled,studiozno analizirati pa tek onda pricati o necemu u ovom slucaju o Kosovu,Citajte istoriju,Istoricar Rade Mihalovic i neki drugi vrlo argumentovano kazu istinu albanskog i srpskog naroda.

milovan.lalovic63

28.08.2018. 23:53

Kosmet je Srpska pokrajina i o tome nema razgovora sa onima koji su nas bombardovali.

Dejan Stanojlovic

29.08.2018. 09:38

"Da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugoj teritoriji"-rece Merkel. Pa to znaci da kad mi priznamo nezavisnost Kosova na delu teritorije Srbije, ni slucajno ne sme da se preduzme potez sa pripajanjem Republike Srpske. Pa u cemu je tu promena STAVA Merkelove. Tu je jedina promena da nasi vlastodrsci daju nasu teritoriju za jedno veliko NISTA. I jos gore otvaraju meki trbuh za dalje krvarenje drzave Srbije. Kako ocekujemo da nas Putin i Tramp podrze kad nemamo samopostovanje.

Nikola Kostić

29.08.2018. 15:01

Mi treba da tražimo isto što i albanci i šiptari. Gde god ima naših tražiti deo te zemlje. RS, CG, sever albaniji i makedonije. Povratak izbeglica u RSK. Dosta je bilo ponižavanja! Hoćete veliku albaniju? Dobiće te veliku Srbiju!

kirurg

29.08.2018. 21:01

@Nikola Kostić - Albanci nemaju nista sa zemljama koje si pomenuo,imaju oni sfoju drzavu i ciljeve za njeno afirmaciju u sfetu.