Vučić: Dogovor Srba i Albanaca presudan za oba naroda

Tanjug

28. 08. 2018. u 13:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa delegacijom nemačkog Bundestaga i tom prilikom naglasi da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda

Вучић: Договор Срба и Албанаца пресудан за оба народа

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa delegacijom nemačkog Bundestaga i tom prilikom naglasi da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda.

On je razgovarao sa zamenikom predsedavajućeg frakcije CDU/CSU u nemačkom Bundestagu, poslanikom Johanom Vadefulom i spoljnopolitičkim savetnikom te frakcije Hans-Joakimom Falenskim o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije i situaciji u regionu.

Poslanik Bundestaga Vadeful istakao je da Nemačka ima veliko poverenje u Srbiju i njen evropski put.

Podržao je spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, ali je u isto vreme istakao nemačku poziciju u vezi sa promenom granica koju je definisala kancelarka Merkel.

Predsednik Vučić je naglasio opredeljenje Srbije da, zbog mirne budućnosti naše zemlje i celog regiona, radi na postizanju kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, koje bi u isto vreme zaštitilo naše državne i nacionalne interese.

On je rekao da malo ko u svetu sa sigurnošću zna koje su granice Srbije, a koje Kosova, i naglasio da smatra da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Nemačka imaju najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko međusobno poverenje.

On je konstatovao da se to odražava i kroz snažan razvoj ekonomske saradnje i povećanje broja nemačkih investicija, zahvalivši kompanijama iz Nemačke što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za oko 50.000 radnika.

Predsednik Vučić je posebno istakao značaj Berlinskog procesa, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

VADEFUL: NEMAČKA ŽELI SRBIJU U EU, ALI GRANICE...

Nemačka želi da Srbija postane članica Evropske unije, ali nije dobro da se "crtaju" nove granice između Srbije i Kosova, rekao je poslanik nemačkog Bundestaga vladajuće CDU/CSU Johan Vadeful, koji se u utorak u Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poslanik vladajuće većine, koju čini i stranka kancelarke Angele Merkel, kaže da bi dve strane trebalo da pregovaraju i pronađu rešenje za normalizaciju odnosa, a u međuvremenu je stav o rešavanju kosovskog pitanja prenela i nemačka kancelarka koja je o dijalogu Beograda i Prištine razgovarala sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tom prilikom je konstatovano da oni podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja, a Merkel je ukazala i da se mora biti oprezan da "potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama".

Brisel bi, mišljenja je evropski komesar Johanes Han, trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišnji problem Kosova. On je rekao da se radi o bilateralnom resenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja.

"Mi veoma cenimo što su Vučić i Tači počeli da pregovore o kosovskom pitanju, to je ključno pitanje za približavanje Srbiji ka EU. Želimo da Srbija postanje članica EU ali, po nasem misljenju, iscrtavanje novih granica između Kosova i Srbije nije dobro, tako da je, što se tiče stava Nemačke, neophodno da dve strane pregovaraju i pronađu resenje za normalizaciju između Prištine i Beograda, ali nećemo promeniti svoje misljenje što se tice granica", rekao je Vadeful za Tanjug.

Vadeful je tokom posete Beogradu sa državnim rukovodstvom razgovarao i o procesu evropskih integracija.

Kada je reč o podršci Nemačke, iznenađenja nema, jer, prema rečima Vadefula, Srbija je na dobrom putu i Nemačka podržava Srbiju u evropskim integracijama.

Na pitanje da li je realno da Srbija postane članica EU 2025. godine, Vadeful navodi da najvažnija stvar nisu datumi i rokovi već ispunjavanje "kopenhagenskih kriterijuma".

"Najvažnija stvar je dostići kriterijume i po mom mišljenju Srbija je na veoma dobrom putu, naravno uvek je moguće uložiti više truda. Veoma je važna vladavina prava i tu očekujemo da vlada i parlamentu budu uspešni", rekao je on.

Vadeful je primetio da su odnosi Srbije i Nemačke dobri, a posebno između nemačke kancelarke i predsednika Vučića. Vadeful, koji je u Beograd posle više od četiri godine, kaže da su se za to vreme mnoge stvari promenile i da mu je drago što je Srbija na dobrom i pouzdanom putu ka Evropi.

"I to je dobra poruka za ljude u Srbiji kao i za Nemce, jer smo prijatelji. I Evropa i EU će biti bolje, veće, i malo moćnije i uspešne ako Srbija bude na našoj strani. Sa druge strane, mislim da ce biti bolje za narod Srbije da uziva u benefitima clanstva u EU", zaključio je Vadeful.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Maja

28.08.2018. 13:57

Vucic je jedini koji se zalaze za trajan kompromis, koji podrazumeva resavanje problema tako da on ne ostane problem za buduce generacije!

Magi

28.08.2018. 14:04

Dogovor je važan kako bi se rešili svi sukobi i obezbedila sigurnost i bolji život građana na KiM.

Milance

28.08.2018. 14:15

Vucic po pitanju Kosova i Metohije ne trazi alibije, niti opravdanja, vec resenje za buducnost Srbije.

Ivana

28.08.2018. 14:46

Od kada je Vucic na vlasti odnosi sa Nemackom su na najvisem mogucem nivou. Sa Albancima ce sada biti najteze ali moramo verovati da ce se sve zavrsiti u nasu korist

Vladimir

28.08.2018. 15:05

Неће бити нимало лако око договора Београда и Приштине,ово ће бити пресудан тренутак за обе стране,да се коначно дође до неког решења,да би Срби са КиМ после дужег периода могли нормално да живе и раде без икаквог страха.

Goran

28.08.2018. 15:40

Do dogovora je moguce doci, Srbija se iskreno zalaze za razgranicenje. Samo jos da i albanci budu objektivni.

Srbin

28.08.2018. 16:11

predsednik najbolje zna da ih e ustav Srbije loš jer u njemu piše da je Kosovo srbija

Govedarica

28.08.2018. 17:01

Srbija je pokazala da zeli dijalog i kompromis, a nikako sukobe kojih je u proslosti bilo i previse. Nije realno da jedna strana dobije sve, a druga nista, na to necemo pristati.

Vele

28.08.2018. 17:04

Kosovski problem koci i nas i Albance u evrointegracijama. Moramo naci kompromisno resenje, moraju obe strane malo da popuste da bismo nasli resenje prihvatljivo za obe strane.

neo

28.08.2018. 17:32

Nemačka ima pravo na svoj stav,Srbija treba da štiti svoje interese maksimalno smireno,strpljivo i razumno,rezultati se već polako naziru.

Raša

28.08.2018. 18:52

Ovaj dogovor će dobro doći i srbima i albancima, potreban nam je mir i prosperitet, dosta problema i ratova.

Није Него

28.08.2018. 19:13

какав договор, да је Косово део Србије? не разумем, па то смо сабљама и мачевима далеко у прошлост већ обавили и заклели се својом нерођено децом да ће тако остати? можда о неком другом договору мисле

Luka

29.08.2018. 00:24

Dugogodisnji kosovski problem koci Srbiju na njenom putu ka EU i zarad bolje buducnosti moramo konacno resiti taj problem.

Jasna

29.08.2018. 00:26

Jedino kompromisno resenje daje nadu da se moze postici trajni mir i bolja buducnost oba naroda.

Milan

29.08.2018. 03:48

Treba iskoristiti sve investicije Nemacke i na taj nacin je pridobiti oko pregovora za resenje na KiM.

Dex12

29.08.2018. 16:04

Postujte Ustav Republike Srbije. Tu sve pise. Sa neprijateljima nema kompromisa ni za hiljadu godina ni za mm. Srbija nije nicija dedovina ni privatna svojina. Srbija je vaznija od interesa bilo kog politicara koji je sklon greskama, namernim ili nenamernim. A da se greske slucajno ne desavaju,postoji Ustav