28. avgust  2018. 13.11  | Izvor: RTV

Zimnicu je važno praviti na vreme

SREMSKA MITROVICA -

Vredne domaćice uveliko spremaju zimnicu. Septembar je na pragu, a priprema zimnice ne može da čeka. Tegle krastavaca, paprike, džema i ajvara već su na policama ostava mnogobrojnih Mitrovčanki. One iskusne, kažu, da treba započeti na vreme, kako se ne bi opteretio kućni budžet.

Velika zelena pijaca u Sremskoj Mitrovici u ovom periodu odlično je snabdevena sezonskim voćem i povrćem, ali dugogodišnja praksa pokazuje da su i cene tada nešto više.

zimnica tursija povrce salata jpg

Najtraženija namirnica je paprika. Nje u ovom kraju ima u izobilju, još ako je iz Mačve onda je posebna, a cena joj je od 50 do 80 dinara za kilogram. Posle paprike, tu je i paradajz koji košta 80 dinara, dok džačić svežih krastavčića košta 50 dinara po kilogramu. Plavi patlidžan je 60, a ljute feferone koštaju 200 dinara za kilogram. One su najskuplje. 

Od sezonskog voća najtraženije je grožđe. Cena i crnog i belog je 80 dinara. Pored grožđa su i šljive, po ceni od 70 dinara. Cenama i ponudama na pijaci u Sremskoj Mitrovici su uglavnom svi zadovoljni, a prema rečima prodavaca, septembar je mesec, kada se na tezgama očekuju najlepši plodovi sremskih i mačvanskih oranica.

Srodne vesti