Ako promene granice, neki Srbi bi odjednom bili na Kosovu

Florijan Biber izjavio da je promena granica o kojoj govore predsednici Srbije i Kosova "mnogo komplikovanija u praksi nego kao ideja".

Izvor: Beta

Utorak, 28.08.2018.

11:33

Ako promene granice, neki Srbi bi odjednom bili na Kosovu
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu je za "Juronjuz" rekao da bi promena granica u dogovoru Beograda i Prištine mogla pojačati slične težnje u regionu i ocenio da predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, nisu preterano zainteresovani za šire političke implikacije.

"Mislim da obojicu veoma motivišu lični, politički opstanak i moć", rekao je Biber.

Sada je dogovor izvesniji nego pre šest meseci, ali će prekretnica biti kada lideri počnu da razmatraju detalje promene, "umesto samo da pričaju o tome", dodao je Biber.

Na pitanje "Juronjuza" da li bi EU mogla da blokira dogovor o promeni granice Biber je rekao da je evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao Vučića i Tačija da svaki mogući dogovor ne destabilizuje Balkan i ocenio da je to "strategija velikog rizika", jer "nešto što je delovalo neostvarljivo odjednom postaje moguće".

On je rekao da se na osnovu ranijih diskusija može pretpostaviti da bi četiri opštine na severu Kosova s većinskim srpskim stanovništvom pripale Srbiji, dok bi deo opština Preševo i Bujanovac otišao Kosovu.

Biber, međutim, dodaje se granice retko kad mogu iscrtati tako da ide po etničkim linijama.

"Uvek će biti ljudi na pogrešnoj strani (granice)", rekao je Biber i dodao da bi se u slučaju promene granice neki Srbi odjednom mogli naći na Kosovu.

S druge strane, navodi Biber, Srbi na Kosovu, koji ne žive na teritorijama koje bi mogle biti razmenjene, mogli bi doći u situaciju da im se pogoršaju prava.

Biber je naveo da bi oni koji sanjaju o promeni granice u regionu mogli biti glasniji u traženju promena. Postoji "značajan rizik" da bi takvi zahtevi mogli ojačati u BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: