Šta je vaseljenski patrijarh "obećao", a šta je moguće?

Pitanje koje se postavlja ovih dana je da li ukrajinska crkva može dobiti samostalnost? Takođe, nije jasno ni kakav stav će SPC zauzeti po tom pitanju.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 28.08.2018.

09:40

Šta je vaseljenski patrijarh
Ilustracija: Thinkstock

Mediji su prenosili da će razgovor ruskog i vaseljenskog patrijarha 31. avgusta u Istanbulu biti sudbonosan za pravoslavni svet, međutim istoričar dr Aleksandar Raković smatra da ukrajinska crkva ne može postati autokefalna jer joj to mora dati Patrijaršija u Moskvi, koja se, kao što je poznato protivi tome. Takođe, s odlukom o davanju autokefalnosti ukrajinskoj crkvi morale bi da se slože i sve druge autokefalne crkve.

Na pitanje kako je vaseljenski patrijarh mogao da obeća autokefalnost ukrajinskoj crkvi, Raković kaže da vaseljenski patrijarh uopšte nije obećao tako nešto.

"Nije to obećao. Ne znam šta je Porošenko rekao, čini mi se da je u medijima pisalo da je rekao da je obećao, ali ja mislim da je to nemoguće. Vaseljenski patrijarh zna koja crkva je 'majka' na tom prostoru. Inače, Ruska crkva je nastala u Kijevu, dakle to ne smemo da smetnemo s uma", ističe on.

O tome čijim je stavovima bliža Srpska pravoslavna crkva, odnosno koliko smo mi vezani za moskovskog patrijarha i da li upravo zbog saveta moskovskog patrijarha u Srbiju nije dobrodošao poglavar Rimokatoličke crkve, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: