1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Mediji

Teško da će nalogodavci biti uhvaćeni

28. avgust 2018.

Od početka godine 41 napad na novinare u BiH. Zaštita novinara moguća je samo uz pomoć krivičnog zakona – ali zakoni se ne poštuju, kaže za DW predsednik Centra za slobodno novinarstvo (CESNO) Željko Raljić.

https://p.dw.com/p/33rz9
Foto: Klix.ba

DW: Međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini, novinarska udruženja iz regiona, kompletna javnost stala je u odbranu slobode medija nakon napada na novinara Vladimira Kovačevića. Tužilaštvo u Banjaluci to je okvalifikovalo kao pokušaj ubistva. Policija radi na rasvetljavanju slučaja, ali se u svakom slučaju postavlja pitanje šta dalje? Šta dalje kada je reč o medijima, medijskim slobodama, pravima novinara?

Željko Raljić: U ovom trenutku najvažnije je ostati dosledan i principijelan i zagovarati potrebu jedinstva u okviru novinarske zajednice u BiH. Najvažnije je da svi novinari budu svesni da je ovaj brutalni napad jasna poruka novinarima BN TV, ali i ostalim novinarima, kakav će biti odnos onih kojima se kritička reč ne dopada. Meni je jasno da je ovo vrijeme uoči predizborne kampanje i da političari posebno prate medije. Međutim, nedopustivo je da se bilo ko, pa i vlast na ovaj način obračunava sa novinarima i ugrožava njihova osnovna ljudska i novinarska prava.

Da li se može očekivati pogoršanje situacije kada je reč o samom radu novinara i medija onda kada izborna kampanja i zvanično počne za nekoliko dana?

Ne bih rekao ni gore ni bolje. Ovo je jasna poruka svima, jer mi smo i ranije imali pretnje i pritiske i sve ono što je neprimereno demokratskom društvu. Ako predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sebi dâ za pravo da preti, da kaže da zna ko je odgovoran, da zna ko pokreće novinare i nevladine organizacije, ili javno te prijetnje izgovara posredstvom medija, onda možemo da budemo svesni da je on jedan od najodgovornijih za ovu atmosferu straha. Bojim se da je ovaj napad posledica njegovog činjenja u prethodnom periodu i da je posledica toga što mu je izmakla kontrola nad ljudima koji su deo kriminalnog miljea.

Zeljko Raljic Journalist Bosnien und Herzegowina
Željko Raljić: Najvažnije je ostati dosledan i principijelan i zagovarati potrebu jedinstva u okviru novinarske zajednice u BiHFoto: DW/D. Maksimović

Ovo je 42. napad na novinare samo u ovoj godini. Statistika ne ide na ruku medijima generalno.

Ovo je prvi napad ovakve vrste u RS. Mi smo imali i ranije pretnje, ali nismo imali ovakav napad. Kovačević nije slučajno izabran – oženjen, nedavno je dobio dete – a oni su svesno želeli da pokažu da mogu da ugroze svakog od nas. I naše porodice. Ali za stanje u medijima i novinarskoj zajednici odgovorni su i drugi.

Da li su među tim drugima i sami novinari, medijski radnici uopšte? Da li sami degradiramo profesiju tako što poslodavci zapošljavaju nestručne ljude, ne plaćaju ih dovoljno, izrabljuju?

Tu u prvom redu ubrajamo poslodavce, vlasnike medija, zatim novinarska udruženja koja nisu našla snage, a i kompletnu novinarsku zajednicu koja očito nije svesna u kakvoj se situaciji nalazimo. Naravno, ako hoćemo da budemo iskreni, krivi smo svi za ovo što nam se dešava, jer dopuštamo da imaju takav odnos prema nama. Na prvo mesto ću staviti politiku ili političare, bez obzira na to da li dolaze iz vlasti ili opozicije. Oni će da postupaju tako sve dok im se može. A MUP RS, ukoliko ne pokaže spremnost da se obračuna s kriminalcima u sopstvenim redovima, i ukoliko ne smogne snage da se odupre paralelizmu u okviru MUP-a, mi ćemo imati krvoproliće.

Šta će se dogoditi ukoliko Dodik i njegova politička opcija izgube na izborima. Da li to znači da će biti spremni da oružjem brane tu vlast. Ovo je vrlo opasno vreme i bojim se da nam predstoji još opasnije.

Moraćemo na neki način da pokažemo put mlađim kolegama na koji način da se bore za sebe i za svoja prava. Mene je policija privela 2013. godine samo zašto što sam objavio vest o nalepljenim plakatima po Banjaluci laktaškog klana. Sve su uradili nezakonito, a novinarska zajednica nije našla snage da se bavi time, izuzev odvažnih pojedinaca. A da ne kažem koliko se njih stavilo u službu istine.

Screenshot Twitter Vladimir Kovacevic
Vladimir Kovačević nakon napadaFoto: twitter/corbapas

Ranije je bilo reči i inicijativa da se Krivičnim zakonom novinari tretiraju kao službeno lice. Predlog nije prošao u Vladi RS, ministar pravde nije imao sluha. Da li bi možda ovaj poslednji slučaj napada mogao ponovo da aktuelizuje to pitanje?

Ne bih rekao da je nama samo problem zakon, iako dobrim delom jeste. Novinari bi trebalo da imaju drugačiji tretman u zakonu. Mi imamo jedan problem da nam se mnogi drugi zakoni ne sprovode. Ako policija nije spremna da radi svoj posao ozbiljno, u skladu sa zakonom, onda nam ništa ne znače novi zakoni. Nikakav drugi ili dodatni zakon neće poboljšati situaciju ukoliko ne počnu da se primenjuju postojeći zakoni. Jer i istraga koja se vodi u slučaju Kovačević ima propusta, i zbog toga sumnjam da će izvršilac ili nalogodavac u ovom slučaju biti predati licu pravde. Jer policija nije spremna da se suoči s tim kriminalizovanim strukturama.

Željko Raljić je predsednik Centra za slobodno novinarstvo (CESNO). Dugogodišnji je novinar i saradnik više medija u Bosni i Hercegovini.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android