Francuska se sprema za propast Bregzita?

Svetske vesti - Utorak 28.08.2018 - 07:30

Pariz -- Francuski premijer Eduar Filip zadužio je ministre da pripreme "mere predostrožnosti" za slučaj da propadnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU.

Pregovori Britanije i EU tapkaju u mestu FOTO: Thinkstock Pregovori Britanije i EU tapkaju u mestu FOTO: Thinkstock
Francuska se nada da će London postići sporazum sa partnerima u EU o svom istupanju iz bloka, ali mora biti spremna za slučaj da takav sporazum ne bude psotignut, stoji u saopštenju, prenosi Rojters.
 
"Premijer je zadužio ministre da pripreme mere predostrožnosti koje bi bile neophodne u domenu za koji su nadležni kako bi se ublažile poteškoće vezane za ovaj izazov bez presedana", navodi se u saopštenju, prenose francuski mediji. 
 
Filip je danas po podne okupio članove vlade kako bi ih "obavestio o pripremema zemlje za posledice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, koji će stupiti na snagu 30. marta 2019.", objašnjava Filipov kabinet. 
 
Na kraju sastanka, navodi se, odlučeno je da vlada u narednim nedeljama predstavi predlog zakona, koji potom treba da bude podnet parlamentu na glasanje, "kako bi dekretom dobila ovlašćenje da usvoji neke od tih mera". 
 
Pre svega je reč o olakšavanju boravka britanskih državljana koji su već prisutni u Francuskoj ili o obezbeđivanju što lakših kontrola na granicama kada Velika Britanija napusti Uniju, precizira se u saopštenju. 
 
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas na sastanku sa ambasadorima da želi da se sporazum u Bregzitu postigne do kraja godine, te da francuska vlada nastavlja da radi pod pretpostavkom o pozitivnom ishodu pregovora. 
 
Francuski mediji, međutim, ocenjuju da se vlada priprema za propast pregovora o Bregzitu. 
 
Makron je rekao i da je očuvanje jedinstva EU važnije od uspostavljanje bliskih odnosa s Britanijom posle Bregzita, napominje Rojters. 
 
London i Brisel bi trebalo da postignu sporazum do evropskog samita u oktobru kako bi mogli da organizuju povlačenje Britanije iz EU, ali pregovori tapkaju u mestu, što budi strahove da sporazum neće ni biti postignut.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: