Capital.ba

“Tojota” platila kaznu od 16,4 miliona dolara

19.05.2010. / 9:40

TOKIO, Kompanija “Tojota” platila je rekordnu kaznu od 16,4 miliona dolara (12,9 miliona evra) američkoj vladi, jer je suviše kasno obavijestila američko ministarstvo saobraćaja o problemima sa papučicom za gas u pojedinim vozilima ove kompanije koja su prodavana u SAD.

Prema riječima zvaničnika američkog ministarstva saobraćaja, japanska kompanija za proizvodnju automobila platila je kaznu nakon što je 19. aprila postigla sporazuma sa američkom vladom.

Na osnovu sporazuma kompanija se obavezala da će u roku od 30 dana platiti kaznu zbog nedovoljno brzog povlačenja automobila sa neispravnom papučicom za gas sa američkog tržišta.

Vlada SAD optužila je japansku kompaniju da je skrivala nedostatke svojih automobila što je kompanija “Tojota” negirala, odbacujući optužbe da je prekršila zakon.

Kompanija je, ipak, pristala da plati kaznu, objašnjavajući to željom da se izbjegne dugotrajni pravni spor.

U pitanju je maksimalno visoka kazna koju za ovakav prekršaj predviđaju američki zakoni.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!