Srbija

Četvrtak, 23.08.2018.

11:59

Srbija i RS u zajedničkom poduhvatu: Biće novih HE na Drini

Ministar energetike Aleksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom 2 nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine

Izvor: Tanjug

Srbija i RS u zajedničkom poduhvatu: Biće novih HE na Drini
Foto: Thinkstock

Antić je napomenuo da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima.

On je to izjavio nakon sednice Energetskog komiteta Srbije i RS u sredu, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana "Foča" i "Paunci", a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.

Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio reč je o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investija je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu, a potrebno je da se na nivou dve vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajedniča gradnja još dve nove hidroelektrane.

"Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja", rekao je Đokić.

Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske XE Mikajilo Zlojutro...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: