Putin: NATO je sve bliže, Rusija će odgovoriti

N. STANKOVIĆ

22. 08. 2018. u 16:15

Vladimir Putin o agresivnom pomeranju Alijanse sve bliže granicama njegove zemlje. Moskva objavila izveštaj o trogodišnjim vojnim operacijama u Siriji

Путин: НАТО је све ближе, Русија ће одговорити

Vladimir Putin / Foto AP

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je u sredu da NATO pomera svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskoj granici, a da Rusija kao odgovor na to treba da ojača sopstvenu infrastrukturu.

Lider Rusije je to kazao na konferenciji za medije održanoj nakon razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom.

Putin je rekao i da Rusija ne šalje "svoje vojne kontingente dalje od svojih granica ka zemljama NATO", nego da se vojna infrastruktura NATO kreće ka ruskim granicama, povećavajući količinu vojne tehnike i ljudstva, kao i vojnih vežbi.

- U ovom trenutku je planirana velika vojna vežba NATO, upravo ovde, u našoj neposrednoj blizini, u regionu Baltika - rekao je Putin na konferenciji sa finskim predsednik Saulijem Ninistom. - Moramo da vidimo šta će tamo da se desi i da poboljšamo našu infrastrukturu. Moramo da reagujemo na to što se u našoj neposrednoj blizini pojavljuju elementi američkih protivraketnih sistema.


Pročitajte još - PUTIN UPOZORIO ZAPAD: Ne prelazite “crvenu liniju”

Prema njegovim rečima, američki protivraketni sistemi mogu biti korišćeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa.

Putin je takođe rekao da Rusija "pozdravlja finski predlog za smanjenje napetosti, što se tiče i letova vojnih aviona" i da je Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo "ustanovila određena pravila ali se ona ne primenjuju na vojne avione, i za njih imaju samo snagu preporuke".

- Spremni smo na dogovor s partnerima iz NATO ali oni to ne žele - istakao je Putin. - Smatram da to nije konstruktivna pozicija. Nadamo se da će biti promenjena.

Ruski lider je izjavio da Rusija podržava predlog Finske za povećanje nivoa bezbednosti letova nad Baltikom.

- Ne mislim da je ideja o povećanoj bezbednosti u regionu Baltičkog mora mrtva. Naravno da nije. Naprotiv, ona je u poslednje vreme sve aktuelnija - naveo je Putin.


Prema njegovim rečima, radi se o "čisto tehničkim problemima" jer avijacije Rusije i NATO koriste "malo različite tehnike, i to je predmet razgovora eksperata".

U istom danu Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak u trajanju od 10 minuta privremenih rezultata trogodišnje vojne operacije u Siriji.

RUSIJA NIJE "ZAGLAVLjENA" KREMLj smatra nekorektnom izjavu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da je Rusija navodno "zaglavljena" u Siriji, izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da ne treba zaboraviti da je i američka vojska prisutna na tlu Sirije.

Na snimku, objavljenom na zvaničnom kanalu Ministarstva, pokazuju se rezultati koje su ruski vojnici postigli tokom operacija protiv terorističkih grupa u Siriji.

Tako se navodi da je u napadima ruske vojske u Siriji uništeno više od 86.000 terorista i 830 vođa bandi. Ruska mornarica je tokom operacija na teritoriji Sirije izvela 189 borbenih pohoda, u kojima je učestvovalo 86 brodova i 14 podmornica.

U napadima avijacije i krstarećih raketa uništeno je 121.466 objekata terorista, među kojima 970 logora, 20.513 uporišta, 9.941 skladište municije i goriva, 649 tenkova, 731 pešadijsko vozilo i 8.927 vozila sa protivvazdušnim sistemima.

Tokom operacija Rusije u Siriji vladine snage povratile su 96,5 odsto teritorije, naspram osam odsto koje su kontrolisale na početku sukoba. Od terorista je oslobođeno 1.400 naselja.

U video-izveštaju se navodi da je vojno iskustvo u Siriji steklo "više od 63.000 ruskih vojnika, među kojima 434 generala i oko 26.000 oficira".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

рашинац св

22.08.2018. 20:18

нато је већ опколио русију са свих страна, још само да се монголија и званично придружи нато-у и може "игранка"да почне...

Moka

22.08.2018. 20:23

Sta ce Ruske trupe u Ukrajni , Gruziji i Moldaviji ne razumem ko pita da li oni cije su trupe u Iraku , Avganistanu , Siriji , Kosovu i ko zna gde jos ili neko treci. Koji je to CINIZAM I to da govore kao da je to normalno.