Utorak, 18.05.2010.

18:01

70 godina od čuvenog govora De Gola

Francuska priprema veliku proslavu povodom 70 godina od čuvenog govora generala De Gola kojim je 18. juna 1940 pozvao na pruženje otpora nacističkoj Nemačkoj.

Izvor: Beta

Default images

"Šta god da se desi, plamen francuskog otpora ne sme i neće se ugasiti", poručio je Šarl de Gol preko britanskog Bi-Bi-Sija iz izgnanstva u Londonu.

Povodom godišnjice tog događaja koji je obeležio savremenu istoriju Francuske, predsednik Nikola Sarkozi će posetiti studio Bi-Bi-Sija u Londonu i kancelarije generala De Gola u Karlton Gardensu.

On će u London otputovati u pratnji ličnosti koje su pripadale Slobodnoj Francuskoj kako su se zvali pripadnici otpora okupljeni oko De Gola.

S druge strane je bila Višijevska Francuska, nazvana po malom banjskom gradu u centralnoj oblasti gde se posle potpisivanja sporazuma sa Hitlerom povukla kolaboracionistička vlada na čelu sa maršalom Filipom Petenom.

Kako je najavljeno, obeležavanje godišnjice trajaće više meseci, a među predviđenim manifestacijama je i projekcija dokumentarnog materijala na fasadi muzeja Invalidi u Parizu o vremenu Slobodne Francuske.

Osim u Londonu i Parizu, godišnjica će biti obeleležena i u Briselu, Rabatu, Brazavilu i N'Dzameni organizovanjem izložbi, okruglih stolova, komemoracija i filmskih ciklusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: