Dostupni linkovi

Stanuje li ovdje humanost?


Ilustracija
Ilustracija

Naša ovotjedna tema u rubrici "Glasom mladih" je humanost. Živimo u zemljama u kojima je mnogo siromaštva. Svakodnevno surećemo osobe koje prosjače na ulicama. Na društvenim mrežama i u medijima gledamo brojne akcije prikupljanja novaca za bolesne. Pitali smo mlade - koliko su humani i da li sudjeluju u dobrotvornim akcijama?

Prema podacima više nevladinih organizacija, između jedne četvrtine i skoro polovice stanovništva u BiH nalazi se ispod ili oko granice siromaštva. Zbog nepostojanja efikasnog socijalnog sistema, problemi građana najčešće rješavaju se raznim humanitarnim akcijama, što, međutim otvara prostor i za brojne prevare. S mladima u Mostaru razgovarao Mirsad Behram.

Mladi Mostara o dobrotvornim akcijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
Direktan link


Svakodnevni život u Srbiji prepun je otrežnjujućih scena na ulicama gradova, pogotovo onih većih, na kojima premlada djeca, ali i stariji građani na ivici egzistencije, pokušavaju preživjeti tražeći milostinju. Nisu strana pojava ni pozivi na humanost uz pomoć donacija i sms poruka. Naša novinarka Maja Leđenac sa mladim Novosađanima razovarala je o ovoj temi i pokušala utvrditi da li su svjesni teškoća sa kojima se suočavaju ljudi oko njih.

Novosađani o humanosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Direktan link


Mladi u Crnoj Gori se rado se odazivaju bilo kom pozivu za humanitarne svrhe, a najčesće kada je u pitanju akcija prikupljanja novčane pomoći za liječenje. S druge strane , mladi rijetko daju novac djeci koja prose po ulicama ili tržnim centrima, jer smatraju da je dječje prosjačenje vid organiziranog kriminala, javlja naša Lela Šćepanović:

Mladi u Crnoj Gori o dobrotvornim akcijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link


Čitavu emisiju "Glasom mladih" možete slušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG