Capital.ba

Iran traži da niko ne preuzma izvoz nafte

19.08.2018. / 14:00

TEHERAN – Iran je poručio Organizaciji zemalja proizvođača nafte (OPEK) da ne treba dozvoliti da ijedna od članica preuzme dio izvoza umjesto Teherana.

opek nafta

Na sastanku sa generalnim sekretarom OPEK-a Mohamadom Barkindom višerangirani iranski diplomata Kazem Garibabadi je od njega zatražio da tu organizaciju drži dalje od politike.

“Ni pod kojim okolnostima nijednoj zemlji ne treba dozvoliti da preuzme dio izvoza ili proizvodnje druge članice i ministarska konferencija OPEK nije objavila licencu za nešto slično”, rekao je Garibabadi, a prenose iranski mediji.

Američki predsjednik Donald Tramp se u maju povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najavio je uvođenje sankcija članici OPEK-a. Vašington vrši pritisak na saveznike da smanje ili potpuno prekinu uvoz nafte iz Irana i najavljuje novu rundu sankcija u novembru.

Iran je treći po veličini proizvođač u OPEK-u, odmah nakon Saudijske Arabije i Iraka.

Tramp je od ostalih članica OPEK-a zatražio da proizvode više nafte radi smanjenja cijena tog energenta. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!