Za samo sat i 20 minuta Putin "ukrao šou" i naljutio mnoge

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je venčanju austrijske ministarke, a potom se za kratko vreme našao i u Berlinu na sastanku sa Angelom Merkel.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2018.

21:59

Za samo sat i 20 minuta Putin
Foto: Tanjug/AP/Roland Sclager

O venčanju ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel mediji pišu danima, najviše zbog toga što poziv Putinu nije dobro dočekan u javnosti.

Međutim, njegov “nastup“ na venčanju samo je naterao medije da među udarnim vestima bude upravo on. "Njujork tajms" piše da je ruski predsednik "ukrao šou".

Kako piše “Njujork tajms“, od Putina smo navikli da je “maestralan kad je u pitanju igra sa kamerama“, bilo da se radi o jahanju, plesu ili vožnji motora. Svoju sposobnost iskazao je i u kratkoj poseti Austriji, gde je bio gost na večanju, pre nego šte se usmerio u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom.

Kratka poseta ruskog predsednika – ostao je u Austriji svega sat i 20 minuta – izazvala je reakcije širom te zemlje i sveta. Ipak, nisu sve bile pozitivne.

Opozicionari, ali i ukrajinski političari naveli su da bi Putinovo prisustvo na venčanju moglo da naruši spoljnu politiku Austrije i to u vreme kada je predsedavajuća Unijom.

“Kako bi predsedavajuća EU trebalo da ispuni zahtev da igradi mostove i ponaša se kao pošten posrednik ako su ministarka spoljnih poslova i kancelar očigledno na jednoj strani“, rekao je lider austrijske Socijalističke partije. Pre nego što je Kremlj zvanično saopštio da će Putin prisustvovati venčanju austrijske šefice diplomatije, događaj se već pretvorio u politički, piše “Njujork tajms“.

Među ostalim gostima bili su i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, vice kancelar Hans Kristijan Štrahe kao i drugi članovi kabineta.

Kabinet ministarke Knajsel saopštio je da je venčanje privatan događaj i insistira na tome da neće uticati na spoljnu politiku države.

Inače, ministarka Knajsel je na tu funkciju došla u decembru. Godinu dana ranije, Štrahe i drugi lideri Slobodarske partije putovali su u Moskvu kako bi potpisali sporazum o saradnji sa “Ujedinjenom Rusijom“.

Nekoliko puta su pozvali na povlačenje ekonomskih sankcija protiv Rusije uvedenih kao odgovor na aneksiju Krima 2014. godine.

“Obično ne komentarišem, ali ako je austrijsko ministarstvo inostranih poslova prisiljeno da se opravda i osigura da se kurs spoljne politike neće promeniti u svetlu ove ’privatne’ posete, onda su stvari preuzele zanimljiv oblik koji donosi tužan osmeh na moje lice“, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Kimlin na Tviteru.

Kako podseća “Njujork tajms“, Austrija je ove godine odbila da se pridruži većini ćlanica EU u proterivanju ruskih diplomata koje je usledilo nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, napominjujući “neutralnost“ države.

Iako je na venčanje bilo pozvano oko 100 ljudi, čini se da je najvažniji gost bio Vladimir Putin koji je privukao najviše pažnje.

Mlada je nosila tradicionalnu haljinu, prepoznatljivu za jug Nemačke i Austrije. Ona i mladoženja Volfgang Melinger (54) stigli su na ceremoniju u otvorenim kolima ukrašenim suncokretima, kakav je buket imala i mlada.

Nakon venčanja začuo se i glas Kozaka koje je doveo lično Putin kao svadbeni poklon.

“Upravo venčani“ poster bio na je na automobilu, a na njemu se našao i potpis ruskog predsednika.

Inače, ovo venčanje, a zasigurno mnogo više Putinova poseta, uticaće i na turizam mesta Štirija, pišu mediji.

“Ne možete imati bolju reklamu za Austriju i njenu predivnu prirodu“, napisao je na Fejbuku Štrahe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: