Albanci iz Bujanovca i Preševa tražili podšku SAD

Lokalne vesti - Četvrtak 16.08.2018 - 10:36

Vranje - Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa su u sredu u Preševu odvojeno razgovarali sa predstavnikom Ambasade SAD o lošem položaju Albanaca koji žive u tri opštine na jugu Srbije i predstavili svoj stav o potrebi da se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara i o njihovim problemima, javlja Beta.

U Preševu razgovarali sa drugim sekretarom ambasade SAD FOTO: OK Radio U Preševu razgovarali sa drugim sekretarom ambasade SAD FOTO: OK Radio
Sastanke sa drugim sekretarom ambasade SAD Adamom Šikom imali su predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.
 
Kamberi je rekao da je jedna od tema sastanka bila i "stagnacija u integraciji Albanaca u državne institucije", kao i nedostatak političke volje ove i svih prethodnih Vlada Srbije za rešavanje problema u "preševskoj dolini" koji se tiču svakodnevnog života građana.
 
- Zvanični Beograd je dokazao i nastavio da dokazuje da Albance u preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element - kazao je Kamberi, a navodi se u saopštenju kabineta predsednika opštine.
 
On je dodao i da "žitelji preševske doline ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji" i da zbog toga očekuje da se i o njihovim problemima razgovara tokom Briselskog dijaloga.
 
Predsednik DPA Ragmi Mustafa je ocenio da je "potrebno naći hitno rešenje za diskriminaciju koja pogađa Albance u preševskoj dolini u svim segmentima socijalnog i ekonomskog života".
 
Predsedništvo DPA saopštilo je da je razgovor bio "posebno posvećen" nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i zahtevu Albanaca iz "preševske doline za ujedinjenjem sa Republikom Kosovo".
 
DPA je navela i da je sekretar ambasade SAD rekao da je ta zemlja potpuno posvećena postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa "Republike Kosovo i Srbije i da snažno podržava postizanje dogovora prilikom razgovora u Briselu".
 
OK Radio, Slobodna Evropa

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: