Slavlje Jorgandžija
Slavlje Jorgandžija

Real se totalno raspao! Čolovi aduti s klupe prekinuli kraljevsku dominaciju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.08.18. | 23:32

Prvo veliko finale i prvi poraz za Đulena Lopetegija - 4:2

Trofejna era Reala definitivno je doživela prekid kontinuiteta. Počelo je večeras u Talinu u Superkupu Evrope gde je Atletiko posle dve uzastopne titule izbio slavnijim komšijama trofej iz ruku i odneo ga na svoj Metropolitano pobedom posle produžetaka od 4:2. Na Vandu, koja će biti domaćin finala Lige šampiona sledećeg maja i koja definitivno počinje da sanja o podizanju ušatog pehara! 

Prvo veliko finale i prvi veliki poraz za Đulena Lopetegija. Ono što se Zinedinu Zidanu nije desilo za dve i po godine, njegovom nasledniku je uspelo u prvom meču - da primi čak četiri gola. Ali, za to je najviše kriva odbrana šampiona Evrope koja se poptuno raspala i užasnim greškama, pre svih Rafaela Varana, omogućila Atletiku da osvoji prvi trofej ove sezone. 

Izabrane vesti

Bez obzira što nije uspevao da ih pobedi u dva finala Lige šampiona, kao i u nokaut fazama, Atletiko je večeras konačno prešao tu čuvenu granicu i savladao Real u okršaju za međunarodni trofej. A dobro je počelo, posle 49 sekundi Kosta je majstorski izigrao Ramosa i Varana i iskosa desnicom majstorski matirao Kejlora Navasa za 1:0. Bio je to najbrži gol ikada u finalima Superkupa i potencijalna najava kraha Reala.

Izbušen u Talinu: Kejlor Navas

Međutim, posle dobrog pokušaja Asensija iz 17. minuta i sjajne odbrane Oblaka, Real je uspeo da se vrati u meč. Geret Bejl je majstorski prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu na peterac, a tamo Benzema rutinski glavom poravnao na 1:1. Još jedan dobar pokušaj Asensija koji minut kasnije zamalo nije rezultairao vođstvom reala, a u poslednjoj trećini prvog dela videli smo obostrano grubu igru u kojoj niko nikog nije štedeo.

Prednjačili su Kosta i Ramos (a ko drugi), ali je sudija Marčinjak držao kontrolu nad utakmicom.


REAL MADRID - ATLETIKO MADRID 2:4 (2:2, 1:1)
/Benzema 27, Ramos 63pen - Kosta 1, 79, Saul 98, Koke 104/

Stadion: Le Kok Arena, Talin
Sudija: Šimon Marćinjak

REAL: Navas - Karvahal, Varan, Ramos, Marselo - Kazemiro (od 76. Sebaljos), Kros (od 102. Majoral), Isko (od 83. Vaskez) - Bejl, Benzema, Asensio (od 57. Modrić).

ATLETIKO: Oblak - Huanfran, Savić, Godin, Ernandez - Saul, Koke, Rodri (od 71. Vitolo), Lemar (od 90. Parti) - Kosta (od 109. Himenez), Grizman (od 57. Korea).


Drugo poluvreme donelo je nešto bolju igru Reala na početku, a nesmotrenost Huanfrana posle duela sa Benzemom u 63. minutu rezultairala je najstrožom kaznom (čist penal) koji je kapiten Serhio Ramos pretvorio u vođstvo od 2:1. Činilo se da su stvari došle na svoje mesto, da će Real kontrolisati situaciju do kraja i rutinski privesti meč kraju, ali je onda došao 79. minut i još jedna pokazana vežba velikog majstora Dijega Koste, koji je pretvorio u izjednačenje asistenciju rezerviste Anhela Koree.

Pokazao je reprezentativac Španije da je i dalje golgeter top klase i pravo pojačanje koje bi Dijegu Simeoneu (koji je zbog suspenzije meč pratio s tribina) moglo da donese konačno tu Ligu šampiona, a sigrno je i da bi prgavi Brazilac bio ubojitiji da je imao večeras uz sebe raspoloženog Antoana Grizamana. Ali, jedan od najboljih fudbalera Jorgandžija i dalje je mislima na Mundijalu u Rusiji i biće mu potrebno još nekoliko nedelja da uđe u pravu formu, pošto se večeras nije video.

Odlično finale u Talinu rešeno je tek u produžecima, a Atletiko je za samo šest minuta kaznio dve kardinalne greške odbrane Reala. Ponovo su rezervisti spremili pogotke madridskim crveno-belima, a posebno će Lopetegi imati šta da kaže Rafaelu Varanu, koji se nonšalantnim potezima potrudio da pokloni loptu Tomasu Parteju, a ovaj u 98. minutu pripremio pogodak Saulu za 3:2. Tačku na meč stavio je Koke u 104. minutu, posle sjajnog poteza ubedljivo najboljeg pojedinca večeras Dijega Koste koji je otresao Danija Karvahala i trasirao Atletiku put ka sigurnom trijumfu.

U drugom produžetku Atletiko je možda bio bliži petom nego Real trećem golu, ali se rezultat do kraja nije promenio i crveno-beli tim iz Madrida je proslavio Superkup Evrope, prvi posle šest godina. Potpuno zasluženo.

Foto: Action Images


tagovi

Superkup Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara