15. avgust  2018. 18.22  | Izvor: FoNet

Preminuo akademik Dušan Milović

BEOGRAD -

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je danas da je preminuo njen redovni član i profesor na Građevinskom fakultetu u Novom Sadu Dušan Milović.

Akademik Dušan Milović rođen je u Novoj Varoši, 28. marta 1925. godine.

Diplomirao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1954. godine, a doktorirao na istom fakultetu 1959. godine.

Prvi je u Srbiji dobio zvanje doktora tehničkih nauka iz oblasti Mehanike tla i fundiranja.

Bio je profesor i šef Katedre za mehaniku Univerziteta Šerbruk u Kanadi.

Po povratku u Srbiju, radio je kao savetnik u Institutu za građevinarstvo Vojvodine u Subotici, i redovni profesor novoosnovanog Građevinskog fakulteta Novosadskog univerziteta, kome je bio i prvi dekan.

Bio je redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i šef Katedre za mehaniku tla i fundiranje.

Na naučno-istraživačkom planu, akademik Milović bio je posvećen rešavanju teorijskih problema i eksperimentalnom proučavanju ponašanja temeljnog tla i temelja.

Bio je nosilac i glavni istraživač u velikom broju projekata, a originalna teorijska rešenja i rezultate eksperimentalnih ispitivanja objavio je u preko 225 radova, publikovanih u domaćim i inostranim časopisima i prikazanih na domaćim i svetskim kongresima.

Dao je rešenja za siguran i ekonomičan način fundiranja za više od 220 objekata raznovrsne namene, u zemlji i inostranstvu.

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti izabran je 1981, a za redovnog 1987. godine. Redovni član Odeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1991. godine.

Bio je član brojnih domaćih i inostranih društava za mehaniku tla i fundiranje, a za svoj naučni doprinos dobio je Oktobarsku nagradu Beograda, Medalju zasluga za narod i Orden rada sa srebrnim vencem.