Sreda, 15.08.2018.

16:56

"Pozivamo da osudite uništavanje kritičkih medija"

Novinarska i medijska udruženja skreću pažnju međunarodnim organizacijama na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona Poreske uprave.

Izvor: Beta

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, cilj toga je sprečavanje rada medija.

U pismu se traži od međunarodnih organizacija da iskoriste svoj autoritet i moć i da izvrše pritisak na Vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja medija, njihovih klijenata i članova porodica zaposlenih, te da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektoru na privatni.

"Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičkih medija u Srbiji i da pozovete srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši državni zvaničnici. Srbija mora da počne da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omogućiti novinarima da rade u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života", stoji u pismu.

Novinarska i medijska udruženja su apostrofirala slučaj portala Južne vesti iz Niša i objasnila administrativno uznemiravanje kao model za vršenje pritiska na kritički nastrojene medije.

Kako su navela, poreski inspektori u ovom slučaju su preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata i izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije.

Osvrnuli su se i na slučaj ugašenog nedeljnika Vranjske, koji je takođe bio predmet inspekcijske kontrole 2017. godine, koja nije pronašla nepravilnosti u radu medija.

Dodaje se i da reakcija premijerke Ane Brnabić nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru i konstatuje da uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

U pismu se zaključuje da se govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima čak i od državnih službenika nastavlja i da su se, prema bazi podataka o napadima i pritiscima NUNS-a u 2018. godini, do sada dogodila 34 incidenta, 18 od predstavnika države.

Pismo su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres", Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija, a upućeno je Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Republici Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, brojnim drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: