Bošnjačko nacionalno veće: Imamo pravo da menjamo nazive škola

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) tvrdi da državni funkcioneri koji su komentarisali predlog o promeni naziva škola krše zakon i da BNV ima po zakonu pravo da preimenuje škole u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju po znamenitim Bošnjacima.
Bošnjačko nacionalno veće: Imamo pravo da menjamo nazive škola
Foto: Pixabay
Potpredsednik BNV Esad Džudžo rekao je da državni funkiconeri svojim komentarima krše zakon mešajući se u nešto što je zakonska, ustavna i međunarodna ingerencija BNV.
 
Pozivajući se na Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Džudžo kaže da nacionalni saveti nacionalnih manjina imaju pravo da proglase četvrtinu obrazovno-vaspitnih ustanova u kojima se nastava izvodi i na jeziku te nacionalne manjine ustanovama od posebnog značaja.
 
"Mi smo u skladu sa tim zakonom proglasili devet škola za obrazovne ustanove od značaja za Bošnjake u Sandžaku i time ispunili ono što nam zakon propisuje", rekao je Džudžo.
 
Sulejman Ugljanin i Bošnjačko nacionalno vijeće zatražili su od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da donesu odluke o promeni naziva škola. Njihov cilj je da pre nove školske godine upute zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanje saglasnosti za te odluke.
 
BNV će, dodaje, raditi na tome da ohrabri 72 člana školskih odbora da poštuju zakon, proceduru i nadležnosti koje BNV ima kao organ manjinske samouprave. Navodi da, po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, školski odbori do 31. avgusta treba da usvoje ili odbace predloge BNV, a da je 31. decembar krajnji rok do kojeg ministar prosvete Mladen Šarčević treba da potpiše saglasnost na tu njihovu odluku.
 
Ministar Šarčević je ranije rekao da je predlog BNV "ispolitizovana priča", a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić da je taj predlog "pokušaj instrumentalizacije nacionalnog saveta bošnjacke nacionalne manjine u političke svrhe kojim predsednik BNV Sulejman Ugljanin želi da postigne određene političke poene".
 
Podsetimo, Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je da OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru ponese ime Muhameda Hevaija Uskufija", a OŠ "Stefan Nemanja" ime Kulina bana. Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj", takođe u Novom Pazaru, trebalo bi, kako ističu u BNV-u, da se zove OŠ "Ahmet al Gurbi", a OŠ "Desanka Maksimović" da ponese naziv OŠ "Musa Ćazim Ćatić".
 
BNV takođe traži da OŠ "Aleksa Đilas Bećo" u Tutinu ubuduće nosi ime OŠ "Ferhat-beg Draga", a škola "Aleksa Šantić" u ovom gradu ime "Kadija Gluhavički", OŠ "Vladimir Perić Valter" u Prijepolju da postane OŠ "Murata-efendije Šećeragića", a OŠ "Svetozar Marković" - OŠ "Dr Rifat Ramović".
  • Pićuka

    15.08.2018 17:21
    Imate pravo. Ako Vulin može da kaže da je pare dobio od tetke, ako može u Beogradu da se ruši po noći ko šta hoće, zašto vi ne bi imali pravo. Vladvina prava i onako u Srbiji ne postoji.
  • Posmatrač

    15.08.2018 11:42
    Niko ne spori našim sugrađanima Bošnjacima da promene naziv ustanove kako to zakon propisuje, ali bi pri tome trebalo da vode računa o međunacionalnim odnosima.
    Kao što nazivi "Jovan Jovanović Zmaj" ili "Vuk Karadžić" nikog ne vređaju tako i novi nazivi ne treba da budu provokacija.
    @Zrenjanin
    Relativno dobri odnosi između srpskih vlasti i lokalnih vlasti u Sandžaku ne bi trebalo da imaju bilo kakve veze sa odnosima u BiH između srpske i bošnjačke strane, jer i predistorija nije ista.
  • sasa

    15.08.2018 10:22
    Zasto bas ti ljudi?
    Kako mozete da stavite u isti kos Murata-efendije Šećeragića i Ferhat-beg Draga: jedan antifasista a drugi nacisticki kolaboracionisata!!! Vi ste bre ozbiljno poremeceni! Kao da ne postoje BOSNJACI (ne albanci, ne kosovari, ne srbi) koji su se bavili kulturom i obrazovanjem i na taj nacin sirili ljubav izmedju naroda i vera i promovisali bosnjacku kulturu i sta god...?!? Ovo je ocigledno samo zarad svadje posto logike nema nigde na vidiku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija