Najnovije vesti
Vesti Svet
VIŠE OD 1.000 ŽRTAVA Rimokatolička crkva u Pensilvaniji 70 godina prikrivala seksualno zlostavljanje

VIŠE OD 1.000 ŽRTAVA Rimokatolička crkva u Pensilvaniji 70 godina prikrivala seksualno zlostavljanje

Biskupi i drugi visoki zvaničnici Rimokatoličke crkve u američkoj državi Pensilvaniji prikrivali su 70 godina slučajeve seksualnog zlostavljanja dece u kojima su vinovnici više stotina sveštenika, navodi se u izveštaju koji je objavila američka Velika porota.

Harisburg Pensilvanija Wikipedia kev72 Foto: kev72 / Wikipedia
Harisburg Pensilvanija Wikipedia kev72

U izveštaju se navodi da je Crkva ubedila žrtve i policiju da ne prijavljuju i ne istražuju te slučajeve, piše večeras "Njujork tajms".

Izveštaj, u kome se navode imena više od 1.000 žrtava, predstavlja najširu istragu jedne američke vladine agencije slučajeva seksualnog zlostaljanja dece od katoličkog sveštenstva.

Do sada u SAD nije bilo sveobuhvatnog izveštaja o svim slučajecima seksualnog zlostavljanja u okviru Katoličke crkve, iako je bilo pokušaja u tom smislu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja u SAD godinama pokušavaju da privole vlasti da provedu istragu u celoj zemlji, slično onome što je uradila Australija, gde je Kraljevska komisija provela četiri godine proučavajući slučajeve seksualnog zlostavljanja dece u okviru različitih verskih i socijalnih institucija, uključujući Katoličku crkvu.

Velika porota je naziv za pravosudno telo, sastavljeno od laika, a koje je zaduženo za pokretanje ili odobravanje, odnosno preliminarni krivični postupak.