1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Većina Izraelaca i Palestinaca protiv modela dve države

14. avgust 2018.

Samo mali deo Jevreja i Palestinaca podržava rešenje dve države, prema najnovijoj anketi. Najveća podrška ovom modelu je bila i ostala među Arapima koji žive u Izraelu.

https://p.dw.com/p/338Qp
Symbolbild Palästina Israel Flaggen Konflikt
Foto: picture-alliance/dpa

Anketa objavljena u ponedeljak, kojom su se ispitivali aspekti trajnog mirovnog sporazuma, pokazala je pad podrške za rešenje o dve države na Bliskom istoku. Istraživanje koje su sproveli Univerzitet u Tel Avivu i palestinski Centar za politike i istraživanja, delom je finansirala EU.

U poređenju sa decembrom prošle godine, podrška rešenju dve države, među Palestincima i Jevrejima, opala je sa 46 odsto  na 43 odsto. Od juna 2016, ovo je pad od osam odsto kod Palestinaca i devet odsto kod Jevreja. Među izraelskim Arapima, podrška je stabilna i iznosi 82 odsto.

Portparol nemačke vlade Štefen Sajbert izjavio je prošle godine da je rešenje dve države temelj nemačke politike na Bliskom istoku.

Sumnje o izvodljivosti

Istraživanje sugeriše razloge pada podrške za ovo rešenje - sumnja u njegovu implementaciju i nedostatak poverenja u drugu stranu. Palestinci i Izraelci su skoro jednako podeljeni oko toga da li je rešenje o dve države i dalje moguće ili su dosadašnji kompromisi bili preširoki da bi rešenje bilo održivo.

Israel - Jerusalem - Tempelberg
JerusalimFoto: Reuters/A. Awad

Među Izraelcima, skoro polovina (48 odsto) smatra da je rešenje dve države i dalje moguće, dok 45 odsto smatra da su dosadašnji kompromisi ugrozili rešenje. Izraelski Arapi ostaju krajnje optimistični, te 64 odsto smatra da je rešenje i dalje održivo - za razliku od Jevreja kod kojih je taj procenat 44.

Zajedničko nepoverenje

Četvrtina Jevreja veruje Palestincima, dok samo 11 odsto Palestinaca veruje Jevrejima – sudeći prema anketi. Rezultati pokazuju da samo 35 odsto Jevreja i 39 odsto Palestinaca smatra da većina pripadnika suprotnog naroda želi mir.

Tokom ankete, sprovedene u junu i julu, intervjuisano je 2.150 Palestinaca i 1.600 Izraelaca.

rtr,ap,

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android