14. avgust  2018. 12.15  | Izvor: FoNet

Na porodiljskom bolovanju i oko 300 očeva

BEOGRAD -

Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada zbog nege deteta, ili popularnije porodiljsko bolovanje, koristi otprilike 300 očeva, rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, prenosi portal Kamatica.

Tačni podacio o broju očeva koji su na porodiljskom znaće se primenom novog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a ono što je evidentno u odnosu na pre desetak godina taj broj je danas višestruko veći.

usvajanje, beba, porodica, deca jpg

Porodiljsko bolovanje očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca. Potrebno je da se podnesu ista dokumenta koje prilaže i majka, uz "sporazum u pisanoj formi između njega i supruga o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na oca, navodi se na portalu.

U Ministarstvu ističu da je važno za roditelje da znaju da se zahtev za preuzimanje odsustva mora podneti blagovremeno, najkasnije do 8. u mesecu za naredni mesec.

Iznos zarade koju će otac na porodiljskom bolovanju dobijati obračunava se identično kao i zarada koju je majka dobijala i po novom zakonu on se uplaćuje direktno na račun oca.