Bor hoće sedam, a PKB jedan kupac

S. B.

14. 08. 2018. u 09:52

Otkup tehničke dokumentacije za privatizaciju pokazao da su dve kompanije zanimljive investitorima, MSK čeka novi krug

Бор хоће седам, а ПКБ један купац

PKB čeka ulagača Foto Z. Jovanović

ZA privatizaciju Poljoprivredne korporacije "Beograd" zasad je jedna kompanija. Samo je ona otkupila tehničku dokumentaciju. Koliko će zaista biti i ponuda znaće se tek 10. septembra, kada ističe rok. O strateškom partnerstvu sa RTB "Bor", međutim, razmišlja čak sedam kompanija. Oni imaju rok do 20. avgusta da podnesu konkretne ponude.

Sudeći po globalnim ekonomskim kretanjima i iskustvima sa "Železarom Smederevo", ocenjuje Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Kinezi bi mogli da budu najozbiljniji ponuđači.

- To, ipak, zavisi od ponuda koje će biti otvorene 20. avgusta - rekao je Stevanović. - Zainteresovane su kompanije sa svih strana sveta, od Kanade, Bugarske, Makedonije, Rusije, Kine, Srbije... Ko najbolje ponudi i za kompaniju i za državu, taj će biti strateški partner kroz dokapitalizaciju.



Na komentare da je početna cena za PKB premala, reč je o 104,5 miliona evra, državni sekratar poziva one koji tako misle - da kupe PKB.

- Imamo procenjenu vrednost koja je 208 miliona evra i sa druge strane po zakonu o privatizaciji početnu cenu koja je 50 odsto procenjene - kaže Stevanović. - Kada dođe do nadmetanja i kada se postupak okonča, imaćemo realnu vrednost PKB. To što je država odredila minimalnu cenu, ne znači da neko sutra taj PKB ne može da plati milijardu, dve ili pet milijardi dolara. Ali, ti genijalci koji smatraju da je cena niska i da je sve bescenje, zamolio bih ih da oni kupe po toj niskoj ceni PKB i da nastave poslovanje.

NASTAVIĆE PRIVATIZACIJU

Za MSK nije bilo zainteresovanih na drugom tenderu. U Ministarstvu privrede su vodili razgovore sa potencijalnim kupcima, da su imali i pisma o zainteresovanosti, ali da je izostalo javljanje na poziv.

- MSK ima pozitivno tekuće poslovanje, tako da na srednji rok sigurnost za radnike i državu postoji - rekao je Stevanović. - Ali dugoročno rešenje za MSK je privatizacija i nastavićemo u tom pravcu da radimo. Da tražimo potencijalne investitore, a sa druge da održavamo pozitivno tekuće poslovanje.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ma keve ti...

14.08.2018. 11:20

Površina Beograda 360.000 kvm - Površina PKBa 300.000 kvm ... A početna malo više od 100M evra. A samo jedna firma zainteresovana... Baš fiiino...

Stari Beograđanin

15.08.2018. 18:18

@ma keve ti... - Očigldno da je unapred prodaja nameštena za nekoga bliskom vlasti ili za onoga ko njviše tutne u džepove vlastodržaca. Trećeg nema!

Zare

14.08.2018. 21:13

Pa ako mislite da je cena PKB premala, kupite ga, obrnite biznis pa zaradite 10 puta na njemu, obzirom da PKB radi u minus, on nam je kamen oko vrata i treba ga prodati, pa neka se sa njim bavi neko drugi, taman da sredi firmu i otpusti neradnike. Da se ja pitam ja bih sve privstizovao, drzva treba da ubira poreze, doprinose i akcize.

Све вас чека дуга и заслужена робија.

14.08.2018. 22:24

@Zare - Није проблем што се продаје пословање ПКБ-а, проблем је што се продаје пољопривредно земљиште....у хиљадама хектара.Но изгледа да је јак и масан мајонез у сендвичима, па се од холестерола јако тешко размишља, са 2 вијуге у шупљој лобањи.