Najnovije vesti
Vesti Svet
Francuski aristokrata tuži svoju zemlju zbog prevare oko nasledstva trona kneževine Monako

Francuski aristokrata tuži svoju zemlju zbog prevare oko nasledstva trona kneževine Monako

Francuski aristokrata podneo je tužbu protiv Francuske u kojoj traži odštetu od 351 milion evra tvrdeći da je francuska država prevarila njegovu porodicu i onemogućila im da naslede tron kneževine Monako.

monako Foto: Aja Arijana / Wikipedia
monako

Grof Lui de Kauzan (44) rekao je da je Francuska početkom 20. veka izmenila propise nasleđivanja kako bi onemogućila Nemačkoj da traži pravo na krunu. On je za list "Le parizijen" rekao da je za njegovu porodicu pitanje časti da ispravi ovo "lukavstvo".

Albert Drugi je vladajući knez Monaka iz dinastije Grimaldi.

- Želim da istina izađe na videlo. Želim reparacije za nepravdu koju je Francuska nanela mojoj porodici - rekao je on, ističući da je on u sporu sa Francuskom, a ne sa princom Albertom od Monaka, javlja "Bi-Bi-Si".

Kauzan, koji živi u Parizu, rekao je da je on direktni potomak Onorea Trećeg, koji je bio na čeli kneževine Monako od 1733. do 1793. godine.

Kauzan tvrdi da je početkom 20. veka titula vladara kneževine Monako trebalo da pripadne njegovom nemačkom ogranku porodice Grimaldi, ali da je Francuska pred Prvi svetski rat tako izmenila zakone da je to onemogućila.