Najnovije vesti
Vesti Politika
DIPLOMATSKA OFANZIVA Vučić o Kosovu u septembru sa Trampom i Putinom

DIPLOMATSKA OFANZIVA Vučić o Kosovu u septembru sa Trampom i Putinom

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu nastavlja se za manje od mesec dana, a kako saznaje “Blic”, očekuje se da samo tokom septembra bude veliki broj susreta.

aleksandar vucic  zajednicka sednica vlade_200215_RAS foto Vesna Lalic_67 Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
aleksandar vucic zajednicka sednica vlade_200215_RAS foto Vesna Lalic_67

Nakon tenzija do kojih je došlo 4. avgusta, na dan kada je zvanična Priština trebalo da izađe sa nacrtom Zajednice srpskih opština, a umesto toga je po ko zna koji put prekršila dogovoreno, za tri nedelje zvaničnici dve strane vraćaju se za pregovarački sto. To će biti samo jedan od segmenata žestokih diplomatskih aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našeg državnog vrha. Centralna tema svih susreta biće Kosovo.

U septembru, kako saznajemo, u Beograd dolazi indijski potpredsednik Venkejah Najdu, drugi čovek po moći u ovoj zemlji, odmah iza predsednika.

- Nije još potvrđen datum, ali dolazak potpredsednika Indije je izvestan. Osim političke podrške koju imamo od Indije, veoma značajan će biti ekonomski segment te posete - kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Tramp i Putin
Foto: Profimedia
Tramp i Putin

U prethodnih godinu dana i predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravili su u Indiji, što je dalo podsticaj dobrim odnosima dve zemlje.

I susret našeg predsednika sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom je, o čemu je “Blic” već pisao, izvestan.

- Taj susret je već dogovoren, samo se još ne zna hoće li se dvojica predsednika sastati u Moskvi ili Vladivostoku - navodi sagovornik “Blica.

Vučić putuje u Rusiju na konsultacije sa Putinom pred zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje je planirano od 24. do 28. septembra, gde će predsednik Srbije govoriti na sednici GS UN.

Sa američkim predsednikom Donaldom Trampom Vučić će se videti u zvaničnom delu sednice GS, a očekuje se da u Njujorku razgovara sa više ljudi iz Trampove administracije.

- Amerika je donekle ublažila svoj stav kada je reč o Kosovu. Posle dugo godina, prvi put imamo situaciju da žele da čuju šta Srbija ima da kaže i to treba maksimalno iskoristiti - navodi sagovornik našeg lista.

Pre svih ovih značajnih međunarodnih susreta, predsednik Vučić trebalo bi početkom idućeg meseca da otputuje na Kosovo, gde će još jednom razgovarati sa građanima, a očekuje se da će do tada imati još jedan susret sa predstavnicima Srba sa Kosova, što će, kako je najavljeno, u narednom periodu biti češće nego ranije.

Tramp i Makron
Foto: twitter/Donald J. Trump / screenshot
Tramp i Makron

Kako je “Blic” pisao, na prethodnom sastanku je dogovoreno da se sa svim odlukama i predlozima vlasti u Beogradu prvo obaveste predstavnici Srba na KiM.

U agendi šefa države za polovinu septembra planiran je ekonomski forum u Kini.

- U prvom planu biće ekonomske teme, ali kako je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera kada je reč o Kosovu, svakako će to biti prilika da nam Kinezi potvrde podršku u Savetu bezbednosti po ovom pitanju - kaže sagovornik “Blica”.

Makron stiže početkom decembra

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u Srbiju do kraja godine. Njegova administracija traži najpogodniji termin, a iako je bilo reči da će doći 1. decembra, naši izvori iz diplomatskih krugova kažu da se dolazak Makrona najverovatnije biti između 3. i 5. decembra.