Merkelova protiv promena granica na Balkanu

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Nemačke, poručila je kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sarajevski portal Kliks prenosi da se kancelarka izjasnila i protiv menjanja granica na Balkanu.

Merkelova je, prema tom portalu, nakon razgovora poručila da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom menjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.

Tanjug navodi da nemački mediji nisu preneli taj stav kancelarke. Vest sa negativnim stavom Merkelove o promeni granica objavio je, međutim, Dojče vele u izdanju za BiH.

Taj stav glasi: "Teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana je utvrđen i nedodirljiv. I to se mora stalno ponavljati jer stalno postoje nastojanja da se ipak priča o granicama. To ne možemo raditi. Polazeći od toga, mi smo jedinstveni u tome da je svim zemljama Zapadnog Balkana data evropska perspektiva. BiH nastoji da što pre dobije status kandidata. S tim ciljem je odgovoreno na stotine pitanja i mi smo ohrabrili Vladu da odgovori i na neka preostala pitanja", prenosi nemački medijski servis.

O promeni granica je govorio i Zvizdić:

"Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasnivati na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su rešene", rekao je Zvizdić.

Kad je reč o nemačkoj kancelarki, izvesno je da je posle susreta sa Zvizdićem podržala napore BiH u pravcu EU.

"Evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina teži da pristupi Evropskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da dâ odgovore na dodatna pitanja", rekla je Angela Merkel, preneo je Kliks.

Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta te zemlje.

"Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborima. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena. Venecijanska komisija može predstavljati ključnu podršku", rekla je Merkelova.

Merkel: Pozitivni efekti Berlinskog procesa

Nemačka kancelarka je dodala da će Nemačka obratiti posebnu pažnju na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, te da se to mora ojačati. 

"Pravne praznine zato nisu poželjne", poručila je kancelarka Merkel, dodavši da je zbog toga neophodno što pre promeniti izborno zakonodavstvo i usvojiti krivični zakon.

Prema njenim rečima, Nemačka potpomaže ekonomski napredak BiH, koji je ključan kako bi omladina videla svoju perspektivu u toj zemlji.

"Treba korak po korak na svemu tome dalje raditi. Saradnja se mnogo poboljšala zbog Berlinskog procesa. Pitanje nauke, obrazovanja i istraživanja je takođe od velike važnosti za zemlje Zapadnog Balkana", rekla je Merkelova. 

Istakla je da Nemačka ohrabruje sve čelnike zemalja Zapadnog Balkana da nastave tim putem.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво