Nova generacija Intel Core procesora ima veću frekvenciju jezgara

AMD je pre nekoliko meseci lansirao Ryzen procesore druge generacije, a očekuje se i da će Threadripper sa 16 fizičkih i 32 logička jezgara uskoro promoliti glavu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

08:00

Nova generacija Intel Core procesora ima veću frekvenciju jezgara

Internetom kruže glasine o novoj Nvidijinoj kartici. U pohodu na sadržaj novčanika budućih vlasnika, Intel se naoružava u onom segmentu gde ima prednost u odnosu na konkurenciju: učinak pojedinačnog jezgra na procesoru.

Jedno jezgro procesora Core i7-8700K održavalo je frekvenciju od pet gigaherca. Sa priključenjem drugog jezgra, ova brojka bi pala na 4,6 gigaherca i upravo ovom oscilacijom se Intel pozabavio pri konstrukciji Core i9-9900K, modela devete generacije Core procesora.

Ovaj procesor održava frekvenciju na 4,7 gigaherca na svih osam jezgara. Upravo bi IPC faktor mogao da presudi čiji će se procesori bolje prodavati, piše Svet kompjutera.

Prepucavanje brojevima jezgara ostaje samo puko hvalisanje, jer kada se podvuče crta, osam jezgara završava posao većini korisnika, jer je još uvek malo softvera (osim sintetičkih testova) koji zna da uposli veći broj njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: