Biznis Vesti
Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar

Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar

Turska lira ponovo je pala na rekordno nizak iznos od 7,06 u odnosu na američki dolar u ranim časovima azijsko-pacifičke berze.

turska lira Foto: Wikipedia / Wikipedia
turska lira

Pre zatvaranja berze u petak bilo je 7,24 lira za jedan dolar.

Turska lira je od početka godine izgubila oko 40 odsto svoje vrednosti, uglavnom zbog zabrinutosti izazvane uticajem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na ekonomiju, njegove neprestane pozive da se smanje kamatne stope u slučaju visoke inflacije i spora sa SAD.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je poziv sugrađanima da prodaju dolare i evre kako bi podržali nacionalnu valutu, liru.

Erdogan je ranije u svom govoru pristalicama u gradu Unje na sjeveroistoku Turske istakao da je šteta da su SAD ispred strateškog partnera u NATO izabrali sporni slučaj sveštenika Endrjua Bransona kojeg Ankara optužuje za terorizam.

Američki predsednik Donald Tramp zahteva oslobođenje sveštenika što je jedno od više spornih pitanja između Vašingtona i Ankare.

Donald Tramp
Foto: Profimedia
Donald Tramp

Tramp je rekao da je odobrio veće tarife za uvoz iz Turske, i to 20 odsto carine na aluminijum i 50 odsto na čelik.

Novi ministar finansija Turske Berat Albajrak, Erdoganov zet, priznao je da je nezavisnost Centralne banke od ključne važnosti za ekonomiju, i najavio strožu budžetsku disciplinu, kao i strukturne reforme.