Uživate u hrani, a ne gojite se? Naučnici veruju da to nije nemoguće

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl sasvim slučajno su otkrili način kako da naprave tabletu koja će ljudima omogućiti da jedu masnu hranu, a da se pritom ne goje.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2018.

19:55

Default images
Thinkstock / Ilustracija

Oni su prvobitno pokušavali da stvore ekstremno gojazne miševe, zbog čega su im izmenili dva gena. To je, uprkos njihovim očekivanjima, zaštitilo životinje od daljeg debljanja - uprkos masnoj ishrani.

Iako je metoda testirana samo na glodarima, naučnici veruju da je moguće iste receptore ciljati i kod ljudi, kako bi se blokirala apsorpcija masti u crevima, piše Dejli Mejl.

Tim, koji su predvodili profesorka kardiologije Ana Ajhman i naučnik Feng Zang, pokušavao je da ugoji miševe u svojoj laboratoriji. Međutim, nedelje su prolazile a glodari su ostajali vitki. Zato su naučnici odlučili da naprave pauzu i ispitaju zbog čega je to tako.

Ustanovili su da je izmena koju su izveli na dva pomenuta gena izazvala jedinstvenu i presudnu promenu u crevima, što je "spljoštilo" limfne sudove lakteale. U laktealima se sakupljaju lipidi, koji se odatle premeštaju u krvotok i služe kao energija ili se talože kao salo.

Značaj lakteala do sada nije bio toliko poznat, kao ni to koliko njihovo onemogućavanje sprečava gojenje.

"Neuspeh eksperimenta sa gojenjem miševa objavljen je u časopisu Sajens, pa se sada postavlja pitanje da on može da se primeni i na ljudima. Iz etičkih razloga - ne. Ali umesto izmene gena, možda postoji način za inhibiranje receptora koji bi podstakli isti efekat. U stvari, već postoji lek koji to radi, a kojim se leči glaukom. Sledeći korak bi mogao da bude praćenje pacijenata koji koriste taj lek, da bismo videli kako on utiče na unos lipida i povećanje telesne težine kod ljudi", zaključuje Ana Ajhman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: