');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

TRAMVAJ PREGAZIO DEČAKA Evo kada se dogodila i kako je izgledala PRVA SAOBRAĆAJKA U BEOGRADU

Prva linija "varoške železnice", od Kalemegdana do Slavije, još nije zvanično ni proradila, a u Beogradu se već dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je glavnu ulogu imao jedan mladi Beograđanin.

konjski tramvaj 1 Foto: Arhiva GSP "Beograd" / Promo
konjski tramvaj 1

Prema arhivskim podacima, gradnja tramvajske pruge u Beogradu počela je davne 1891. da bi 14. oktobra naredne godine prvih osam vozila s konjskom vučom svečano počelo da saobraća na svakih 10 do 12 minuta.

Međutim, desetak dana uoči tog velikog događaja, u centru grada zbila se prva saobraćajka, verovatno u toku probne vožnje. Srećom, završetak joj nije bio tragičan.

"Juče oko podne tramvaj je pregazio jednog dečaka kod Pozorišne kafane. Točkovi su ga zahvatili po nogama i teško povredili te je smesta odnesen u bolnicu. Kako nam pričaju ovoj nesreći je sam dečko kriv jer se kačio za kola iako je bio nekoliko puta opomenut da to ne čini. Da se ove nesreće ne bi češće dešavale, nadležne vlasti trebale bi da narede svojim organima kojih i inače ima po ulicama, da strogo motre na ovakve slučajeve", pisao je list "Srbija" 4. oktobra 1982. godine.

U pitanju je, naravno, doba kada u Srbiji nije bilo automobila niti druge vrste javnog prevoza, a pomenuta kafana nalazila se na tadašnjem Pozorišnom, a današnjem Trgu republike.

Ime dečaka koji je "kriv za nesreću" ostalo je nepoznato.