Najnovije vesti
Kultura Vesti
Omaž legendarnoj Nini Simon: Lisa Simon pobrala ovacije na "Nišvilu"

Omaž legendarnoj Nini Simon: Lisa Simon pobrala ovacije na "Nišvilu"

Nastupom Lise Simon, ćerke legendarne Nine Simon, treće večeri niškog džez festivala "Nišvil", obeleženo je 85 godina od rođenja jedne od najboljih džez, soul i bluz pevačica svih vremena.

Omaz Nini SImon, B. Janackovic Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Omaz Nini SImon, B. Janackovic

Lisa je pevala pesme svoje majke ali i pesme sa svog albuma "My world".

Ona je premijerno pred niškom publikom otpevala i jednu novu pesmu koju još nije zvanično objavila i zatražla od publike da joj na kraju palčevima daju lajkove ako im se numera dopada, odnosno da okrenu palac na dole ako im se pesma ne sviđa. Na kraju numere, iz publike su listom svi podigli palčeve i potvrdili da im se pesma sviđa.

Lisa Simon oduševila Nišlije svojom neposrednošću, prošetala kroz publiku pa pevala sedeći na ivici bine
Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Lisa Simon oduševila Nišlije svojom neposrednošću, prošetala kroz publiku pa pevala sedeći na ivici bine

Velike ovacije dobila je Lisa kada je na kraju koncerta sišla u publiku i pevala idući kroz masu posetilaca koji su se oduševljeno slikali da njom. Kada je završila nastup, vraćena je na bis.

Zvezde večeri bili su i jedan od najpopularnijih latino džez sastava “Matt Bianco”, čiji je nastup počeo u nastavku večeri. Britanski bend koji ove godine obeležava značajan jubilej - 35 godina postojanja, u okviru svetske turneje našao se u Nišu gde je promovisao novi album “Gravity” koji je izdat u drugoj polovini 2017.godine.

Ovaj po mnogo čemu specifičan sastav je za 35 godina na sceni do sada izdao 15 albuma i osam kompilacija, a pored dominantno izraženog latino džez uticaja u njihovoj muzici prisutni su i fank, soul, pop, bosanova, pa čak i sving elementi.

Matt Bianco
Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Matt Bianco

Početak večeri, pre nastupa ovih headlinera, obeležili su italijanski džez kvartet “Motel Kaiju” koji kombinuje elektro-pop osamdesetih i vintage zvuk sintisajzera, zatim veliki džez orkestar iz slovenačkog gradića Grosuplja, “Big band Grosuplje” i “Project grand slam” iz Sjedinjenih Država čiji je muzički koncept kombinacija džeza i moćnog rok ritma.

Nakon Lise Simone i “Matt Bianco” veče završava Frank Solivan & “Dirty kitchen”, Amerikanci koji su po drugi put imenovani za “Najbolju instrumentalnu grupu godine”.