Pad turske lire, Erdogan poziva građane da prodaju zlato i dolare

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane da menjanju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom "nacionalnom bitkom" protiv ekonomskih neprijatelja.
Pad turske lire, Erdogan poziva građane da prodaju zlato i dolare
Foto: Pixabay
Lira, koja je ove godine izgubila trećinu vrednosti, pala je nakon Erdoganove izjave na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrednost u odnosu na dan ranije.
 
"Dolar ne može da blokira naš put. Ne brinite", rekao je Erdogan okupljenima u gradu Bajburt na severoistoku zemlje.
 
"Ipak, još jednom poručujem odavde da ako neko ima dolar ili zlato pod svojim jastukom treba da ode u naše banke i zameni ih za lire. To je nacionalna, domaća bitka. To će biti odgovor mog naroda onima koji vode ekonomski rat protiv nas", naglasio je turski predsednik.
 
Kako navori Rojters, lira je pala zbog Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.
 
"Turska je suočena sa veštačkom finansijskom nestabilnošću", rekao je Erdogan i poručio da ljudi ne bi trebalo da obraćaju veliku pažnju na cene na valutnim tržištima, već da se fokusiraju na "širu sliku".
  • Milo

    11.08.2018 16:26
    Ahaha
    Ne sekiram se ja za njih Navijam da puste jedno 10 000 000 miliona u Evropu u prvoj turi pa da vidis kako ce da se Raspadne ova tvorevina zvana EU o kojoj vi u Srbiji pisete bajke i basne,onda jos 10 pa jos 10 hahahaha bice to lijep Spektakl jedva cekam!
  • NSadjanin

    11.08.2018 13:56
    scenario
    Erdogan je otplatio dug MMF-u i sveo racun na pozitivnu nulu, bas kao Causesku, a to se ne sme raditi jer cike u crnim odelima to ne dozvoljavaju nijednoj zemlji na svetu... ovo je vec vidjeno, teledirigovano obaranje (ionako loseg) vladara....isto sledi i nasem, cim neispuni ono sto je obecao za Kosovo
  • VladaN

    11.08.2018 11:39
    Ovaj kao da je...
    ...Milosevicev učenik a sa Vucicem je najbolji ortak. Postavlja se pitabje,da li su I turci glupavi kao i oni koji su i sada podrzavaju ova naša dva lokalna diktatora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet