11. avgust  2018. 05.05  | Izvor: Tanjug

Za vikend spektakl na nebu, stiže kiša meteora

VAŠINGTON -

Svake godine sredinom avgusta pada kiša meteora, a taj prirodni fenomen ponovo će se dogoditi u noći između nedelje i ponedeljka.

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svetliji od tipičnih.

meteor noc jpg

Ove godine očekuje se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vreme ove meteorske kiše mesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvetljenja na nebu.

Kako kažu iz NASA, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. avgusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 časova 12. avgusta, do 4 sata 13. avgusta.

NASA navodi da, ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, meteori se mogu pojaviti bilo gde na nebu. Takođe, u zavisnosti od toga kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije.

Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže "repove".

Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je da ovaj fenomen pratite u ponedeljak ujutru oko 4 sata. Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, navodi Biznis insajder, a prenosi B92.net.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Tagovi
Broj komentara: 2

Бранко  11. 08. 2018. | 09:44
Нити се то зове "киша метеора", већ "метеорски рој" и то Персеида, нити ће бити спектакл, јер то није ни у околностима просечне учесталости овог роја (ZHR), а камоли сада када ће бити двоструко слабији. И, када смо код "игре с бројевима", тј. тумачењу зенитне часовне учесталости (ZHR), по правилу се подмеће погрешнан утисак да је то број метеора који ће се видети - НИЈЕ! Тако би било у иделаним посматрачким условима, где је небо потпуно тамно, посматрач је у стању да види звезде до 6.5 магнитуде (!!), а радијант/извориште роја је у зениту. То у нашим приликама никада није испуњено, светло небо поједе оне тамне метеоре чији удео је најдоминантнији, радијант не долази у зенит, а и креће се по небу као и звезде тако да.. све у свему,.. и у приликама ројнијих Персеида видимо мање-више тек десетак или нешто више метеора по часу, негде далеко од светслости града! Сада, када је очекивани ZHR упола мањи то ће бити још мање изражено.. Још једна површна инстант-рециклажа "страњских" вести.
Бранко  11. 08. 2018. | 12:17
@Бранко ..Притом, Земља се ни на који начин не мимоилази са наведеном кометом! Ова комета је иза себе оставља "мрвице" сваки пут када се почне приближавати Сунцу (комета су санте прљавог леда, које испаравају и ослобађају заробљене честице и грумење прашине, гас,..). Тако комета иза себе оставља поток метеороИДА. Пошто овај поток пресеца Земљину путању, Земља једном годишње пролази кроз њега, увирући у метеорски рој, што доводи до повећања броја звезда падалица, тј. метеораh, током проласка кроз њега. Безмало цела вест, како је пренета, има озбиљних грешака! С друге стране, она и обмањује не само у погледу података већ и најаве и препоруке - неће се видети оно што тамо пише. Молим вас проверите ову вест на непрофитабилној FB-страници `Астрономско друштво "Руђер Бошковић"`, где је дат и прилог о метеорима и њиховом осматрању.
3
0