Najnovije vesti
Vesti Svet
NESREĆA U ALPIMA Poginulo troje italijanskih planinara

NESREĆA U ALPIMA Poginulo troje italijanskih planinara

Tela troje italijanskih alpinista pronađena su na Mon Blanu, tri dana nakon što su krenuli u osvajanje najvišeg vrha Alpa i zapadne Evrope, rekli su spasioci.

Forarlberg austrija alpi Foto: Daniel Kopatsch / EPA;
Forarlberg austrija alpi

Pripadnici policijske spasilačke službe izvukli su telo Luke Lombardinija, dok su tela njegovog brata Alesandra i njegove verenice locirani, ali još nisu izvučeni.

- Oni su verovatno ispod hrpe kamenja i leda, koja zahvata površinu od nekoliko desetina metara kvadratnih - rekao je pripadnik spasilačkih snaga.

Oni su pronađeni juče oko 13 časova na francuskim Alpima, u podnožju Zelene igle, jednog od vrhova masiva Mon Blan, javlja AFP.

- Oni su u trenutku nesreće bili na visini od oko 3.500 metara i, prema dosadašnjim saznanjima, oni su pali ili skliznuli zajedno - rekao je neimenovani zvaničnik.

Prvo telo je pronađeno nakon što su spasioci prekinuli konopac koji je povezivao troje planinara. Spasioci će sutra ponovo pokušati da izvuku druga dva tela.

Ovom nesrećom broj žrtava uspona na Mon Blan, visine 4.810 metara, tokom ove sezone uspona, povećan je na 15, dok je prošle godine poginulo 14 ljudi, a dvoje je nestalo. Preveliki broj ljudi i odroni kamenja predstavljaju sve veću opasnost za desetine planinara koji svaki dan pokušavaju da osvoje Mon Blan.