Svet

0

Savet bezbednosti UN traži kredibilnu i transparetnu istragu o napadu u Jemenu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Savet bezbednosti UN traži kredibilnu i transparetnu istragu o napadu u Jemenu

Izvor: Foto: Beta / AP

posledneg napada u severnom Jemenu u kome je ubijen veliki broj civila, uključujući i decu. U jučerašnjem vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, na teritoriju na severu Jemena koju kontrolišu pobunjeni Hutu, poginulo je najmanje 50 osoba, uključujući decu, a ranjeno je 77.

Međunarodni komitet Crvenog krsta prethodno je saopštio da je u napadu poginulo najmanje 29 dece mlađih od 15 godina, a da je ranjeno 30 dece.

U izjavi koja je izdata posle sastanka Saveta bezbednosti UN u petak viši zvaničnik UN je izrazio "ozibiljnu zabrinutost zbog poslednjih napada u provinciji Sada".

Savet bezbednosti nije precizirao koga smatra odgovornim za napade, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je danas saopštila da sprovodi istragu o napadu. Britanski ambasador u UN, Karen Pirs, ; izjavila je novinarima da će, ukoliko ne dođe "do prihvatljive i kredibilne istrage", SB razmotriti buduće korake u svetlu tih činjenica.

U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR