SANDRA PERKOVIĆ, O PODRŠCI HRVATSKIH SPORTISTA SRBIMA I OBRNUTO: Volimo se, šta je tu loše?

J. J.

10. 08. 2018. u 21:33

Svi se borimo jednim, sportskim srcem, držimo se zajedno - kazala je olimpijska šampionka u bacanju diska, za "Novosti"

САНДРА ПЕРКОВИЋ, О ПОДРШЦИ ХРВАТСКИХ СПОРТИСТА СРБИМА И ОБРНУТО: Волимо се, шта је ту лоше?

Sandra Perković foto: EPA

KAO olimpijska, svetska i evropska šampionka ostvarila je kvalifikacionu normu u bacanju diska tokom kraće jutarnje gimnastike. A onda joj se pila kafa sa drugaricom iz Srbije, koja je u isto vreme nešto duže ostala na zaletištu skoka udalj. Sandra Perković je drugi susret sa prijateljicom zakazala za subotu uveče, kada se obe budu borile za medalju.

- Lepo smo se dogovorile da skoči tih njenih sedam metara u prvoj seriji, pa da idemo kući. Ali, ne, Ivana je morala da zakomplikuje. Ništa od kafe sad - našalila se vedra bacačica diska posle kvalifikacija.

BUDI IVANA I UZEĆEŠ ZLATOPERKOVIĆEVA je dvostruka olimpijska i svetska šampionka, a te medalje na otvorenom sad juri i Španovićeva.
- Ne možemo jedna drugoj da dajemo tehničke savete, ali pričamo dosta oko motivacije, psihičke pripreme. Koji savet bih joj dala na putu do olimpijskog zlata? Samo da bude Ivana Španović, to je dovoljno.

Ovako izgleda život sportista iz Srbije i Hrvatske na velikim takmičenjima. Taj humor neće razumeti neki stranac, ali hoće kolege sa ovih prostora.

- Ja kad pričam Amerikancu fore iz kuće, on me gleda belo. Kad pričam našem čoveku, on će reći: “Pa i moja mama radi isto”. Mi smo odrasli u istoj sredini, isti su nas problemi mučili, iste navike imamo.. Neću reći da smo mi ista zemlja, ja nastupam za Hrvatsku, Ivana za Srbiju. Ali se sto puta bolje razumem sa njom nego sa nekom Engleskinjom.

Kad Nole podrži fudbalere Hrvatske ili oni njega, od toga se prave novinski naslovi.

- Mislim, kakav užas, Srbi navijaju za Hrvate i obrnuto - sarkazmom je Sandra odgovorila na negativne komentare. - Ma odlično ako se to nije nekome svidelo. Obe države su tu gde jesu zato što se nekim političarima nešto nije svidelo. Sport ne poznaje granice, zato je normalno da navijamo za Noleta, on za “vatrene”, mi za vašu Ivanu, Milicu, vi za naše “barakude”, mi za vaše “delfine”.

Do sutra bi mogla Perkovićeva da nabraja, jer će uvek pružati podršku Španovićevoj i njenim kolegama iz Srbije.

- Vulgarna ću možda biti, ali nije bitno da li je crno, belo, žuto, muško, žensko. Mi smo sportisti, svi se borimo jednim, sportskim srcem i svi smo iznutra od krvi i mesa. Mi ne dolazimo iz bogatih zemalja, mnogo teži put nam je bio svima i zato se držimo zajedno. Volimo se, pa šta?

Zato je motiv da se pobede veće zemlje toliko veliki.

- Pa nego šta! I pokazaćemo da je to mali korak za čovečanstvo, a veliki za čoveka. To jest za naše male zemlje.

Sandra ima isti žar i na ovom EP, iako je osvojila baš sve.

- Počastvovana sam jer radim posao koji volim i za mene nema lepšeg osećaja kad državu predstavljam na najbolji način. Znam koliko su svi kod kuće srećni kad uspem. Znam koliko sam ja truda uložila u sve to. Pitajte Ivanu koliko je to dobar osećaj. Nas dve smo ista generacija, od njene prve medalje u Moskvi se takmičimo istim danima, bodrimo se. Kako sam bila srećna kad ju je osvojila. Pa bile smo cimerke u mlađim danima. S kim ćeš, ako ne s našim.

SAMO NEK' SE PIŠE
TOKOM intervjua za “Novosti”, Sandra se prisetila da je i u Riju pričala za srpske medije.
- Jao, pa svi onda u Hrvatskoj prenosili da mi je žao što se raspala Jugoslavija. Neka, samo nek se piše i diže prašina - našalila se Hrvatica.
Ovo je bio još bolji intervju nego u Riju.
- To, to - proslavila je Perkovićeva stisnutom pesnicom kao da je bacila lični rekord.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Motivator

10.08.2018. 21:51

Šta kaže...Bolje se razumemo?...U pravu je...i mi i oni jedino razumemo i to odlično šta peva Tompson,njen prezimenjak.

Naivni Gedža

10.08.2018. 22:13

Ima normalnih ljudi i kod njih i kod nas. Na žalost, ima budaletina kod nas koji Hrvatsku prepoznaju po Tompsonu i budaletina kod njih koji od Srba poznaju samo četnike. Vajne patriote a u stvari obične budale.

Buki

10.08.2018. 22:46

Zaista je kod sportista ta nacionalna netrpeljivost mnogo manje izrazena, ali to je kap u moru

Рашо

10.08.2018. 22:55

Сандра, лепо је то што говориш и за већину спортиста то јесте тако али није за фудбалере Хрватске. Они већ деценијама величају нацизам и усташтво а то није спорт него злочин. Свако ко њих подржава постаје грешан па и саучесник у сваком будућем злочину којег ће на жалост бити јер није било казне и покајања за претходне!

tito

11.08.2018. 16:59

@Рашо - A koga podržavaju zvezdini navijači i zbog čega je klub kažnjen?Zbog ratnih zločinaca Karadžića i Mladića.

Eusebio

10.08.2018. 23:05

Bravo bre!vrhunski sportisti ignorisu primitivne komentare nacionalista i politicara!

Motivator

11.08.2018. 06:14

Odlazak sa postolja '95 cele Hrvatske reprezentacihe u košarci,...sportski nema šta!

tito

11.08.2018. 16:57

@Motivator - Kakve veze ima tvoj komentar sa ovim tekstom?Ti si u velikom problemu.

jovan

11.08.2018. 06:21

Ovako u Hrvatskoj može govoriti samo veliki sportista i ostvarena ličnost. Ostatak zavisi od volje vlasti i ekstremnog dela koji je i dalje "reklamiran". Dokle videćemo. Verovatno dok i svet bude ovakav, nakaradan!

Mali

11.08.2018. 08:40

Svaka čast!Posle sportske karijere da nasledi Kolindu na mestu predsjednika a Ivana Vučića!

Dragan Lo

11.08.2018. 09:14

Ološ živi od mržnje, pretvorili su to u robu, valutu. Zato Sandra zlata vredi tvoja stisnuta pesnica..to, to : ). Pozdrav šampionki.

Динарска дивизија

11.08.2018. 11:49

НИКАД, али НИКАД за курвацку и курвате!

tito

11.08.2018. 16:55

@Динарска дивизија - Ti si u velikom problemu.Odmah uzimaj uput za odgovarajuću ustanovu pošto već sutra za tebe može biti kasno.