Uoči jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u Havani je prvi put javno održana Parada ponosa, a na njenom čelu se našla Marijela Kastro, kći šefa kubanske države Raula, što ne treba da čudi budući da ona učestvuje u kampanji za prava homoseksualaca i predvodi kubanski Nacionalni centar za seksualno obrazovanje, zahvaljujući kojem je 1980-ih Kuba počela da menja stav prema homoseksualizmu.


U slobodoumnoj Marijeli buntovničkog duha mnogi vide budućnost kubanskog socijalizma. Kažu da zemlji donosi dah mladalačke strasti i nadu za promene. Iako poznata kao strasna zagovornica tolerantnog društva koje se protivi svim vidovima dogme, Kastrova tvrdi da će socijalizam nadživeti njenog oca. Smatra da je otvoreni dijalog o ekonomskim problemima Kube jedan od ključnih instrumenata za razvoj zemlje. Prema njenom mišljenju, potrebno je naći razumevanja, osluškivati kritiku naroda i ne zatvarati vrata pred iskustvima kubanskih građana. Kaže da je potrebno vršiti eksperimente i videti šta funkcioniše, a ne samo usvajati reforme slobodnog tržišta. Ljubitelj je perestrojke, pokušaja nekadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da ekonomiju SSSR preobrati u decentralizovanu ekonomiju, orijentisanu prema tržištu. Kada je reč o njenim liberalnim stavovima, priča se da ima velikog uticaja na svog oca Raula. Jednom prilikom je i sama rekla da njen otac poštuje njene slobodoumne ideje, ali da smatra da je potrebno da bude dobar strateg da bi ih i ostvarila.

Kada je reč o hvatanju u koštac s problemom nedostatka političkih prava na Kubi i kritikama na račun izveštaja o ljudskim pravima, Kastrova veruje da se stvari komplikuju zbog američke pretnje. Za lidera SAD Baraka Obamu kaže da je divna osoba, bar sudeći prema njegovoj biografiji, ali veruje da će se kao predsednik promeniti. Prema njenom mišljenju, njemu nedostaju dobri savetnici za pitanja Kube i Latinske Amerike.

Marijela Kastro je rođena 21. jula 1962. u Havani. Član je Svetske organizacije za seksualno zdravlje i grupe koja se bavi prevencijom i borbom protiv AIDS. Udata je za italijanskog fotografa Paola Titola s kojim ima dvoje dece. Iz prethodnog braka ima ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari