Bilt protiv promena granica na Balkanu; Marković: Razgraničenje znači poseban status Srbima

Tanjug

10. 08. 2018. u 19:55

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt

Билт против промена граница на Балкану; Марковић: Разграничење значи посебан статус Србима

Kosovska Mitrovica; Foto: Depositphotos

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se "zato ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila".


"Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmenom teritorija", naveo on u tekstu za "Vašington post", dodajući da ta ideja nije nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.


Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje severno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama deluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora", kaže Bilt."


On, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podelama u regionu, to je "recept za geopolitičku nestabilnost", pošto je Balkan "ionako suviše bakanizovan".


Prema njegovim rečima, podela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan deo stanovništva.


Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmene teritorija izmedu Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primedbe.


On, međutim, ocenjuje da je takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti.


"Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unapredile evropske i atlantske integracije obe zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske delove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN", naveo je on.


Prema njegovim rečima, to je opasno, a Vašington i Brisel moraju da osveste pred tim rizicima.


"Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno ranih 1990-ih i ostalo je takvo i sada", ocenjuje Bilt.


MARKOVIĆ: RAZGRANIČENjE ZNAČI POSEBAN STATUS SRBIMA, A NE GRANICU NA IBRU


Razgraničenje Srba i Albanaca ne podrazumeva povlačenje granice na Ibru, već poseban status za sve Srbe na Kosovu i Metohiji u različitim stepenima, kaže istoričar Predrag Marković.


„Razgraničenje mora da bude veoma nijansirano. Ono ne podrazumeva da se poptuno zaborave Srbi južno od Ibra, već da Srbi u enklavama, kao i naše svetinje i manastiri imaju posebna status“, rekao je Marković za TV Pink.

On istovremeno ocenjuje da su građani Srbije iscrpljeni nedefenisanim statusom Srbije i da bi određena stabilizacija države na jugozapadu doprinela boljem životu svih građana.


PROČITAJTE JOŠ: Marković: Hrvatska istorija jedinstvena po domaćem holokaustu

“Mi ne znamo gde je Srbija sada. Razjašnjavanje odnosa i jedno trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanskog naroda doprineće blagostanju građana Srbije“, smatra Marković.

On je naveo da se o razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni govori decenijama i podsetio da je tu temu još sedamdesetih godina prošlog veka pokrenuo Dobrica Ćosić.


MILIVOJEVIĆ: ODLAGANjE PITANjA RAZGRANIČENjA DUGOROČNO ŠTETI SRBIJI


Odlaganje rešavanja pitanja razgraničenja Srba i Albanaca dugoročno bi moglo samo da šteti Srbiji i njenim interesima, kaže diplomata Zoran Milivojević.


On smatra da nije izvesno da će međunarodne okolnosti za rešavanje tog pitanja biti povoljnije nego što su u ovom trenutku.


„Sada je momenat da se to reši, ne postoji nikakvo obrazloženje da bi Srbiji svako odlaganje ovog pitanja u budućnosti moglo da ide u korist“, rekao je Milivojević za TV Pink.


On je ocenio da je, kada je izašao sa stavom o razgraničenju, predsednik Srbije imao u vidu sve rizike sa kojima će u budućnosti Srbija biti suočena na političkom, ekonomskom i demograrsfkom planu i sa kojima je, kaže, nedavno upoznao i javnost u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

xxdet

10.08.2018. 20:25

Sve price za malu decu. Nista od toga nije tacno, neko prica iz neznanja, neko izmislja. Kosovo je Srpsko i tako ce ostati. Zna se sta to znaci hteli mi to ili ne a isto to znaju i Albanci. Ono je uslov opstanka Srbije i pravoslavlja u celini. Nema polovicnog resenja. Na zalost gurnuti smo u takvu situaciju i sad svako svoje zablude mora da plati. Srbi svoje sa okolnom bracom skupo platise ali ce uskoro Siptari da plate svoje zablude u koje su dovedeni planom katolika i belosvetske mafije.

misko

10.08.2018. 20:46

jel te neki novi srpski jezik gde reči dobivaju druga značenja? ako već koristimo reč mrskih nam nemaca (nem grenze - srb granica) barem znam sta ta reč znači

Ivana

10.08.2018. 21:23

Srbiji je potrebno resenje kojim cemo imati dugotrajan mir, ovo pitanje se mora resiti, ne sme ostati nasoj deci nereseno

Milica

10.08.2018. 21:25

Volim Kosovo, volim Srbiju. Volecu ga i ako ga ne budemo imali, volecu ga ako budemo imali i najmanje parce Kosova. Sve moze da se resi, pa tako i ovo. Predsednik ce se vec pobrinuti za to, kao sto se pobrinuo i za sve ostale probleme u Srbiji. Zivot je lepsi.

Gavrilo

10.08.2018. 21:33

Razgraničenje pa i u bilo kom smislu bi verovatno pretstavljalo trajno i zadovoljajavuće rešenje.

Desimir Canic

10.08.2018. 21:41

И ја тако некако замишљам то разграничење! А Харадинај каже да се границе мењају ратом То је аргумент да они никако не могу да буду независна држава јер у рату нису пробили границу према Макед. и Албанији! Сачували су је наши јунаци! Шта онда хоће? Они нису освојили КиМ војним путем!

Косовка

10.08.2018. 21:58

Запад остаје доследан свом ставу! Није дозволио промену граница Титове Хрватске и уништо је РСК, неће дозволити ни промену граница Титове Србије и уништиће РКС! Или... Шта кажете? Нисам добро разумела шта то значи "нема промене граница"?

драгана

10.08.2018. 22:13

Srbi i inače imaju poseban status.Šta će to biti novo sa razgraničenjem i ko će to obezbeđivati?Samo princip Kipra.To su nam mnogi pametni strani političari savetovali.Bez žurbe.Mi nemamo potrebe da žurimo.

Стефан Зоран

10.08.2018. 22:27

Хвала Билту на тумачењу! Најзад је и ЕУ на страни правде и међународног права - нема промена граница, нема комадања Србије! Разграничење са Албанијом је било још 1913, када су западне силе припојиле Албанији Скадарску Крајину и Драчки округ. Те границе су потврђене 1918. и 1945, а нису мењане у УН, ни негиране Резолуцијом СБ УН 1999, нити је Устав РС мењан!

Dragan R

10.08.2018. 22:43

Kosovski čvor je viševekovni problem koji treba rešiti na najbolji i najbezbolniji način

Jovana

10.08.2018. 22:46

Ovo su sve glupe fraze koje luce jedna na drugu! Srbi bi bili zasticeni na Kosovu kao sto su zasticeni u Hrvatskoj! Smesne lazi na koje vlast nece da nasedne!

Buki

10.08.2018. 23:41

Igranje sa granicama 90-ih bilo je krvavo zato sto su granice krojili zapadni zlotvori. Da su se narodi Jugoslavije sami delili bez Nato zlikovaca podela bi bila pravedna, rat ako bi ga uopste bilo, trajao bi par dana i sada bi svi bili mirni i zadovoljni. Ali nije moglo tako jer su dusmani na nasoj zemlji ."branili" svoje nacionalne interese

Maja

10.08.2018. 23:51

Nemojte vi Srbiju uslovljavati promenom statusa, polozicija Srba treba i onako da bude povlascena jer ona ispusnjava zahteve EU i njena pozicija se ne dovodi u pitanje, a ako se dovodi, dajte da je definisemo vec jednom!

Трајко Призренац

11.08.2018. 00:32

"Посебан статус Србима"? Статус националне мањине? Па у Албанији не постоји појам националних мањина! Зашто мислите да би постојао у будућој Великој Албанији?

Дојчин

11.08.2018. 09:05

@Трајко Призренац - Ни у Булгарску не признају мањине. Забрањен други језик само булгарски и само булгарско презиме може. Све исто ко у Албанију. И тамо и тамо Срби скоро нестали где су били већина. Ко није мењао презиме морао да се сели а други заборавили порекло.

Milan

11.08.2018. 09:12

Razgraničenje je velika bojazan za Srbiju koja je svakim danom sve manja i teritorijom i ljudstvom!

Milica

13.08.2018. 17:33

@sax - Nisam mogla, a da ne prokomentarisem ovo. Da li vas dvojica imate pojma da je granica Srbija-Albanija samo na KARTI? U STVARNOM zivotu, Kosovo vec prirpada Albaniji jer ih ima ko g***** svuda. Tako da, BOLJE izvuci 10% KiM i da bude STVARNO NASA TERITORIJA nego ostaviti ovako kako jeste, da se Albanci sire po donjoj Srbiji i ubijaju nas narod!

Milica

11.08.2018. 13:06

Evropa treba iskeno da otvori karte na sto i kaze sta misli koje su granice Srbije, da li su saglasne sa granicama R.Srbije ili nas teritorijalno dele, dakle, geografska karta, pa da mi onda o miru i stabilnosti na Balkanu pricamo ko ljudi!

Да ти објасним

11.08.2018. 14:05

@Milica - Кад год су нам они цртали "географске карте", лоше смо пролазили! И 1879, и 1913, и 1919, и 1941, и 1957, и 1991, и 2006, и 2008! Мада, комунисти су нам 1943, 1946, 1968. и 1974. узимали и територије и народ!

keke

11.08.2018. 15:03

Srbija ima vec RAZGRANICENJEsa albancima i to je granica sa Albanijom. Ne znam o cemu ovi nasi politicari pricaju. Budimo malo jevreji: drzimo samo svoje, ponavljajmo istinu i ne popustajmo nikada.

Jovana

11.08.2018. 22:19

Mi ne pristajemo da delimo Srbiju, a ako Evropa nece, mi cemo obezbediti poseban status za Srbe na Kosovu!

Milan

11.08.2018. 22:20

Razgranicenje Srbije nikada ne uzimamo kao podelu nase teritorije, na to nismo spremni, ali smo spremni da pricamo i razgranicimo sa Albancima sta moze, a sta ne moze!