Rusija i Kina blokirale predlog Amerike: NEMA NOVE CRNE LISTE
Foto: EPA, Reuters

blokada U UN

Rusija i Kina blokirale predlog Amerike: NEMA NOVE CRNE LISTE

Planeta -

Rusija je blokirala američki predlog u komitetu Saveta bezbednosti UN za Severnu Koreju o uključivanju u sankcioni spisak nekoliko fizičkih i pravnih lica, kao i ruske banke "Agrosojuz", koja je optužena da je sarađivala sa severnokorejskim državnim bankama.

Rusija je navela da predlog Amerike nije adekvatno potkrepljen odgovarajućim dokazima.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je s tim u vezi saopštilo da je ova odluka doneta i zbog normi pritisaka i metoda koje sprovodi Savet bezbednosti UN i njeni pomoćni organi koji pokušavaju da sprovedu sopstvenu agendu bez uvažavanja mišljenja drugih članica.

Pored toga, navodi se i da je primetan trend Amerike da "legalizuje" nedavno uvedene jednostrane sankcije protiv pojedinih severnokorejskih lica, kao i ruske banke "Agrosojuz".

Rusko ministarstvo naglašava da nove američke sankcije ne idu u prilog inicijativi relaksacije odnosa sa Severnom Korejom.

"Očigledno je da Vašington želi da nastavi da sprovodi politiku pritiska na Pjongjang, dokle god je to moguće. Takva destruktivna politika je u najmanju ruku neprijatna", dodaje Ministarstvo.

Severna Koreja kritikovala je 9. avgusta ove godine nove američke sankcije, navodeći da Amerika na pruženu ruku Pjongjanga odgovara nametanjem međunarodnih sankcija i pritiskom.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa/Sputnjik Srbija

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track