Privreda

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu
Foto: N.N. | Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

LONDON - Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vreme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je danas da je bruto domaći proizvod porastao za 0,4 odsto u tri mjeseca zaključno sa junom, u odnosu na 0,2 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi agencija AP.

Izveštaj o privrednoj ekspanziji dolazi nedelju dana nakon što je Banka Engleske povećala kamatne stope po drugi put od finansijske krize 2008, uz obrazloženje da nedavni podaci pokazuju da se privreda oporavlja od "privremenog" usporavanja zabeleženog u prvom kvartalu.

Londnski Gardijan prenosi da su ubrzanju BDP-a najveći doprinos dali sektor usluga, koji je zabilježio ekspanziju od 0,5 procenata, i građevinski sektor sa rastom od 0,9 odsto.

Međutim, industrijski sektor je u periodu april-jun pao za 0,8 posto, pri čemu je prerađivačka industrija zabilježila minus od 0,9 procenata.

"To znači da je britanski proizvodni sektor sada u tehničkoj recesiji, s obzirom da bilježi drugi uzastopni kvartalni pad", navodi Gardijan.

U saopštenju državne statistike je takođe navedeno da se pogoršao i britanski spoljnotrgovinski deficit, s obzirom na to da zemlja nastavlja da uvozi mnogo više nego što izvozi u ostatak svijeta.

Ukupan trgovinski deficit Ujedinjenog Kraljevstva je porastao za 4,7 milijardi funti na 8,6 milijardi u kvartalu april-jun 2018, prenosi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije