10. avgust  2018. 00.01  →  10.42 | Izvor: Tanjug, Novosti, Blic, FoNet

Vučić: Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum

BEOGRAD -

Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas, u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za "Novosti" obrazlažući svoj stav o razgraničenju.

"Želimo zemlju čije granice znamo, definisanu, zemlju koju čuvamo", precizirao je Vučić za "Blic".

kosovo srbija kosovo i metohija mapa

On je za te beogradske medije rekao i da njegova ideja o razgraničenju nije ništa novo i da tu opciju zagovara godinama.

Kako je objasnio, on je o tome govorio više puta, a ne kako neki kažu, prvi put.

"Mnogo puta sam pričao o tome, to nije ništa novo, a to što neki zbog svoje savesti u tome vide svakojaka čuda i što imaju pokvarenu maštu, to već ne razumem", rekao je Vučić za "Blic".

Kako je naveo, ne krije da podržava razgraničenje i ističe da je to politika koju predstavlja.

"Da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ne znam, ali ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima", rekao je Vučić.

Ovaj stav predsednik je juče izneo tokom posete Šidu, kada je rekao i da rešenje za Kosovo i Metohiju mora da bude sveobuhvatno, a ne jednostavno, niti uprošćeno, kako neki zamišljaju.

"Da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada - to je uvek izvor potencijalnih sukoba i problema", objasnio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da podržava predlog predsednika Vučića.

"Ja se za to zalažem odavno, mislim da je to jedino moguće rešenje", rekao je Dačić za "Kurir".

Selaković: Najkompleksniji problem, nemamo šta da čekamo

Pitanje Kosova i Metohije je najvažniji i najkompleksniji problem, više ne sme da se čeka, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže se za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti, istakao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. Prošla su vremena kada je vreme radilo u korist Srbije, upozorava on.

"Šta da čekamo, hoćemo li da čekamo da u situaciji u kojoj zabijamo glavu u pesak ugrozimo i ekonomiju i nova radna mesta, a smanjili smo za pola nezaposlenost koju su nam ostavili oni koji su čekali, koji su čekali da nas vreme koje protiče uništava, da nas bude sve manje i manje. Hoćemo li da čekamo da zato sto ne želimo odgovorno da se bavimo svojom zemljom na odgovoran način na koji to Vučić radi, da čekamo da nas ima sve manje i da govorimo da vreme radi za nas. Prošla su vremena kada je vreme radilo za nas", istakao je Selaković za RTS.

nikola selakovic jpg

On je podsetio da nije prvi put da Vučić govori o razgraničenju kao opciji za rešenje kosovskog pitanja te da je i nekadašnji predsednik SFRJ Dobrica Ćosić.

"On je bio predsednik SFRJ pre 26 godina. Ako se on čak i pre toga zalagao za tako nešto, to samo govori da je ovaj problem kompleksan i ozbiljan, a nismo uspeli da ga rešavamo na druge načine kad smo bili mnogo jači i kada su naše pozicije bile mnogo bolje", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, po pitanju naše južne pokrajine postoji "provizorija" u kojoj jedan deo sveta gleda na to pitanje na jedan, a drugi deo na potpuno drugi način.

Nemamo naše organe javne bezbednosti, vlasti odbrane na toj teritoriji, što je osnovni element suvereniteta jedne države i imao gotovo 95 posto stanovnika koji neće da žive u Srbiji, naveo je on.

"U takvoj situaciji u kojoj su nam ostavili 2008. nezavisno Kosovo, 2009. rešavanje problema pomerili iz UN u institucije EU, 2010. dobili potvrdu legitimiteta proglašenja nezavisnosti od strane Međunarodnog suda pravde. U tim zaista nemogućim uslovima, očekuje se od Srbije, ali pre svega od predsednika Vučića da se ne ugrozi naša ekonomija naše investicije i penzije i plate, ja vas pitam kako", rekao je Selaković.

Ambasada: Potrebni kreativnost i fleksibilnost

Vreme je da uključeni u pregovore budu kreativni i fleksibilni, jer oni moraju da predlože rešenje koje neće doći sa strane, poručila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Iz ambasade su za "Blic" naveli da su SAD spremne da uključenima u pregovore pomognu da dođu do međusobno dogovorenog sporazuma.

U američkoj ambasadi su istakli da je puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za stabilnost regiona, a ona će takođe otvoriti jasnu perspektivu za obe zemlje za konačno članstvo u EU.

On je naglasio da Srbija ima hrabrog čoveka za predsednika pre svega jer, prema njegovim rečima, postoji 95 odsto šanse da rešenja za Kosovo neće biti, a Vučić sa preostalih pet odsto izlazi spreman da se do istog dođe.

Komentarišući reagovanje Britanije i Nemačke na Vučićevu izjavu, koje su istakle da se protive opciji razgraničenja, Selaković je naglasio da ne treba zaboraviti za šta se te države zalažu.

"Oni hoće nezavisno Kosovo. A njihov problem je sa Vučićem zato što on to neće da prihvati i što neće da kaže Kosovo je nezavisno u ovim granicama u kojima nam to namećete. A protom se on i bori da svako dobije više. Od SPC do svakog našeg čoveka da li živi u Štrpcu, Klokotu, Ranlovu, Gračanici ili Metohiji", rekao je on.

Podsetio je da je prošle godine u Srbiji u 96 opština bio od 80 do 100 odsto veći broj umrlih od rođenih.

"Mi smo opciju čekanja proverili u poslednjih 19 godina i toliko čekamo da nam neko drugi donese rešenje. Predsednik Vučić se zalaze za rešenje koje izbegava svaki rat u budućnosti. Da nam sačuva obraz, dostojanstvo, da odgovori svakome hrabro, poturi sebe, a ne žrtvuju našu decu, to je njegova politika", rekao je Selaković.

Kada je reč o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, i njenoj podršci donošenju rešenja za južnu srpsku pokrajinu, navodi da stvari nisu iste kao što su nekada bile:

"Molim svakoga da se doro preispita i dobro shvati našu poziciju. Bili smo nekada u mnogo jačoj moćnijoj, povoljnijoj situaciji, nismo uspevali da rešavamo probleme na odgovarajući način, a za predeset godina ne mogu ni da zamislim."

Na pitanje šta je njegov odgovor onima koji se zalažu za opciju čekanja pozivajući se na podršku Rusije i Kine u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Selaković ističe da njihovu poziciju ne razume.

"Šta da čekamo, da 93 odsto populacije KiM prihvati situaciju u kojoj će im reći neko posle 50 godina Kosovo je Srbija, a da oni sede skrštenih ruku i kažu u redu. Nemojte da smo naivni. Imamo ozbiljan problem. Treba da pokušamo da ga rešimo", istakao je on i dodao da je Kosovo pitanje koje se rešava svakoga dana.

Dačić: Svi sada vide Prištinu kao remetilački faktor

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da se promenila pozicija SAD prema pitanju KiM i da sada svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija da dođe do kompromisa.

Dačić je ponovio da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

ivica, dacic

"Promenila se pozicija SAD, ranije su smatrali da je pitanje KiM rešeno i da imamo samo da priznamo Kosovo i da se ne otvara ta tema. Sa novom administracijom oni su otvoreni da sagledaju sve predloge za kreativna i fleksibilna rešenja. To je ono što smo mi tražili. Podržavam ovaj predlog zato što se za to zalažem već desetak godina, pošto je to jedino moguće i brzo rešenje, koje trenutno otklanja akutni problem", rekao je Dačić za Prvu.

Ističe da je, ipak, još rano govoriti o tome da li će do toga i doći, ako se uzmu u obzir izjave prištinske strane.

"Imamo situaciju da su SAD, Rusija, Francuska veoma raspoložene da se dođe do kompromisa, da EU moderira taj dijalog, a Nemačka i drugi kažu da ne treba vršiti promenu granica. Prvo su promenili granice Srbiji... pa ne možete Pandorinu kutiju koju ste otvorili povodom Srbije sada da zatvorite i kažete to nije ništa, nije se desilo i nema dalje", kaže on.

Dačić dodaje da još nije na vidiku da će biti moguće postići rešenje po pitanju KiM.

Dačić je izjavio da nije uspelo stvaranje unitarne BiH i poručio predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da je gotovo sa tim i da treba da poštuju Republiku Srpsku.

"Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unuitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, a mi imamo interes da živimo zajedno i u miru", rekao je Dačić za Prvu komentarišući to što je Izetbegović nazvao Dačića Miloševićevim učenikom koji neuspešno pokušava da napravi paralelu između Kosova i Republike Srpske.

Dačić ističe da Izetbegović voli da nastupa na takav način i da nema ništa protiv da svako iznosi svoje mišljenje.

"BiH nije priznala Kosovo, ali Bakir se zalaže za to. KiM je bila pokrajina u bivšoj Jugoslaviji. Kada pogledate koliko ima procenutalno Albanca u Srbiji u odnosu na Srbe u BiH, to je nauporedivo, čak više prava po osnovu Dejtona ima Republika Srpska nego što je nekada imalo Kosovo. Govorio sam o tome da ako se već išlo ka priznanju jednostranih akata u vreme jedostranog proglašenja nezavisnosti Kosova onda je mogla i Republika Srpska da proglasi otcepljenje i formiranje svoje države", naveo je on.

Dodaje da predstoje izbori u BiH i da svako tu gleda neku svoju političko - filozofsku i marketinšku priču.

"Ali, potezi bošnjačkog rukovodstva koji je vodio Alija Izbetbegović u tom momentu nisu vodili ka smirivanju situacije već ka stvaranju unitarne Bosne i to im nije uspelo", zaključio je Dačić.

Čeka nas teška borba, dodatno otežavaju neodgovorne izjave

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da neće biti bilo kakvog dogovora o KiM u kome Srbi neće imati "više teritorije, novca i prava od onog što danas imaju".

"Borba da u međunarodnoj zajednici izdejstvujemo nešto neće biti laka i biće tim teža ukoliko imamo ovakve stručnjake koji unapred govore da bi dali Kosovu stolicu u UN, a da Srbija ništa ne dobije za uzvrat, kao što radi Sasa Janković", rekao je Đurić za Tv Pink.

On je naglasio da od međunarodne zajednice ne očekuje "preterano saosećanje, razumevanja, simpatije".

"Naše je da ozbiljnim argumentima zastupamo ideju da se trudimo da pridobijemo i one koji su za poziciju Srbije i one koji su protiv", naglasio je on.

Pitanje Kosova i Metohije je, pojašnjava, sudbinska tema za našu zemlju i pojašnjava da se danas nalazimo u jeku "ludačke kampanje, za samouništenje Srbije".

"Imate izjednačene pozicije Nataše Kandić i Sonje Bisetrko, crkvenih velikodostojnika, predstavnika političkih stranaka. Svi su se poravnali u isti stav - napadati sopstvenu državu i da Srbija ne dobije ništa na KiM", naglasio je on.

Ističe da niko nema monopol nad crkvom i da sebe predstavlja kao celu SPC, te dodaje da je ubedljiva većina monaštva i svestenstva i arhijereja racionalna i da hoće da za svoj narod izbori nešto na KiM.

"Mi pokušavamo da spasimo sto se spasiti može. Neće biti bilo kakvog dogovora u kome Srbi neće imati više teritorije, novca i više prava od onoga što imaju danas. Nemojte da vas bilo ko laže od onih koji su sebe dobro obezbedili", naglasio je on.

Srbija, ističe, neće odustati od borbe da sačuva srpski narod na KiM, da sačuva Srbiju na KiM, da ima više nego sto ima danas i nego što je imala ranije.

Broj komentara: 8

Dejan  10. 08. 2018. | 07:09
Јасне границе дефинисане су Уставом Р.Србије на којем сте се заклели.
Mita  10. 08. 2018. | 09:15
Za sve nas, za nasu decu je vazno da ovo pitanje ne ostavimo za neka kasnija vremena. Boljeg tajminga za razresenje kosovskog cvora nece biti, zato pozdravljam to sto su sve snage usmerene da se ovaj problem resi.
dusan  10. 08. 2018. | 10:12
Dosta se bezalo od problema vreme je da se resi
miki  10. 08. 2018. | 11:23
sve naopako upravo bez novih granica vreme radi za srbe sta je ovom
dali  10. 08. 2018. | 16:56
A sta cemo sa Skadrom I 35.000 srba u njemu, plus ko zna koliko grobova srpskih junaka koji su jurisali na Skadarske zidine u prvom svetskom ratu.
Hocemo li za sto godina ponovo bezati na zapad. Stari srpski gradovi su sve dalje od srpskih granica, Skoplje, Prizren, Skadar, Zadar, Rijeka, Knin I vi bi ponovo da menjate granice? Mozda planirate da svi zivimo u Beogradu na vodi. Sramota da nam sve ovo prestavljate kao nasu pobedu

Боња  10. 08. 2018. | 19:27
Не/могу да верујем шта ови причају!!! И како их није срамота! Откуд уосталом њему право да Космет третира к'о своју бабовину?! Аман, човече, сад потураш Србима са Космета идеју да им је боље да буду без икаквих веза са Србијом! За шта се ти то "бориш"?! Само да си урадио нешто за формирање ЗСО што је предвиђено тим несрећним Бриселским споразумом! Кад сте га већ потписали - хајде онда па га спроводите! Ни то нисте у стању да урадите! Шта би било да се "не борите"?! Да "решава косовско питање".. - па не умеш, ниси способан, буди баја и дај оставку..Ако је та "борба" толико тешка - батали.. Страшно!!!
Фудбалер  10. 08. 2018. | 20:46
Србија има храброг човека за председника пре свега јер, према његовим речима, постоји 95 одсто шансе да решења за Косово неће бити, а Вучић са преосталих пет одсто излази спреман да се до истог дође.Aлександар Вучић је једини председник који се искрено бори за свој народ и државу.
Milan  10. 08. 2018. | 23:49
Predlog g.Vučića je mudar i izuzetno težak,zbog toga je neophodno jedinstvo srpskog naroda više nego ikada.Srbija,Srbi i svi građani Srbije su izloženi stalnim pretnjama ratom,ucenama i poniženjima svih vrsta. Sve srpske institucije i sva srpska pamet moraju se maksimalno angažovati u predlogu razgraničenja i podele KiM . Treba postaviti jasna pitanja za referendum i neka građani Srbije odluče,a istovremeno obezbediti i dobiti saglasnost velikih sila,a pre svega SAD i oni su ključ rešenja večitog problema. Bilo bi mudro da se održi međunarodna konferencija u vezi razgraničenja i podele KiM i tu srpska diplomatija ima istorisku odgovornost.Rešenje, skorom, nerešivog problema postoji i niko nema pravo da od toga odustaje,jer celi srpski narod,Srbija i svi građani Srbije su postali taoci toga užasnog problema.Potrebno je puno mudrosti i strpljenja da se reši pitanje KiM, to je uslov da Srbija postane napredna i normalna država i da naš napaćeni narod na KiM dočeka slobodu i pravdu.