Vučić za Novosti: Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum

V. N.

09. 08. 2018. u 22:00

Predsednik Aleksandar Vučić, za "Novosti", obrazlaže ideju razgraničenja sa Albancima. Danas nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu

Вучић за Новости: Хоћемо јасне границе, а не провизоријум

Foto: D.Milovanović

ZALAŽEM se za razgraničenje sa Albancima i to je politika koju predstavljam, a da li ćemo u tome uspeti, to ne zavisi od nas. Za tango je potrebno dvoje. Rešenje za Kosovo i Metohiju, ako ga bude, mora da bude sveobuhvatno, a ne jednostavno niti uprošćeno, kako neki zamišljaju.

To je u četvrtak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ta poruka je izazvala veliku pažnju pred možda odlučujuće pregovore o statusu naše južne pokrajine.

Obrazlažući ovaj svoj stav za "Novosti", predsednik je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama.

- Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu.

Vučić je prethodno kazao da je uvek izvor potencijalnog sukoba kada imate teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada. On je kazao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije, za razliku od Tačija i Haradinaja, pojedinih zapadnih predstavnika, ali i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, "a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima":

- Nisam neodgovoran i neću da izlazim sa "veličanstvenim patriotskim izjavama". Znam svoj posao i radim ga u najboljem interesu Srbije i nedvosmisleno ću reći šta mislim kada se bude bilo blizu nekog opipljivog rešenja.

Poručio je i da 4. novembra neće biti nikakvih izbora, niti referenduma, kako to prognoziraju pojedinci iz opozicije. On je osudio tvit predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji se odnosio na premijerku Anu Brnabić i koji je glasio: "Kreatura koja se sticajem vanredno nesrećnih okolnosti našla na čelu Vlade Republike Srbije sebi dozvoli da kaže da po pitanju Kosova `mi u ovom trenutku nemamo zvaničan stav`":

- Ona (Brnabićeva) je deset puta pametnija, 50 puta moralnija i časnija, a sto puta vrednija od njega, a da ne pričam koliko puta stručnija i nije ništa uradila protiv Srbije, dok je Jeremić uništio priliku Srbije da sačuva KiM.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da su svi zabrinuti šta bi razgraničenje značilo za nezavisno Kosovo, a nisu nimalo zbog najave da će Kosovo i Albanija imati jednog predsednika ili da neće imati međusobnu granicu:

- Haradinaja nije napao niko od političara iz Srbije koji su za celovito i nezavisno Kosovo. On u Srbiji ima brojne glasne saveznike, a Vučić samo narod.

foto D.Milovanović

Da Srbija u rešavanju kosovskog pitanja mora da traži kreativno rešenje smatra ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ocenivši istovremeno tragikomičnim to što Tači govori o podeli centralne Srbije:

- Tači govori ne o podeli Kosova, već da korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu. Kao da smo svi bunike jeli, pa će neko da prihvati takvu ideju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da bi po njegovom mišljenju razgraničenje možda moglo da znači da deo Albanije pripadne Srbiji tako da ona dobije izlaz na more preko severa Albanije, a da deo Kosova pripadne Albaniji, ali kako je to nerealno, on kaže da "razgraničenje" nije dobar termin ako se govori o KiM, jer sa Kosmetom nemamo granicu već administrativnu liniju.


POPOVIĆ: KOMPROMIS SAMO PO USTAVU

SRBIJA je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali kompromis mora biti po Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244, jer je Kosovo oduvek bilo, jeste i biće Srbija - izjavio je u četvrtak ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je ukazao na to da Srbija nije u lakoj situaciji, jer je s raznih strana pritiskaju zbog Kosova, ali je podsetio da su naši preci bili u još težim situacijama pa su uvek bili junaci i čuvali Kosovo.

Kosovska Mitrovica, foto Tanjug

PONOSAN SAM ŠTO NEMA JEDNOUMLjA

PREDSEDNIK je rekao i da je ponosan što u Srbiji ne vlada jednoumlje, što svako može da kaže šta hoće, i osvrnuo se na optužbe opozicije da su neki mediji u službi "fašističkog režima":

- To najbolje govori o onima koji su tako nešto rekli. Zamislite kakvu bi hajku podigli po celom svetu da sam to rekao ja protiv njih i Šolakovih medija. Opozicija bi očigledno volela da nas vrati u vreme jednoumlja, kao što je bilo ranije kada nijedna informacija koja nije bila u njihovu korist nije mogla da prođe. Danas imate jednog kablovskog operatera i televiziju koji 24 sata rade protiv predsednika, a novina koliko hoćete.


LONDON PROTIV, SAD ZA FLEKSIBILNOST

VERUJEMO da pozivi za izmenu nacionalnih granica mogu dovesti do destabilizacije - navela je britanska ambasada u Prištini, u odgovoru RSE. U saopštenju se podseća da britanska vlada podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, za koju smatra da je od vitalnog značaja za bezbednost, stabilnost i prosperitet "obe zemlje i regiona u celini". SAD su, kako je Tanjugu rečeno u ambasadi te države u Beogradu, spremne da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za Kosovo. U ambasadi, takođe, ističu da je vreme da obe strane budu "kreativne i fleksibilne"..

Bela kuća, foto Tanjug/Ap

AKO HOĆE PAVELIĆA, NEKA GA PRIHVATE

UPITAN šta misli o pojedinima iz opozicije koji su rekli da bi prihvatili i Antu Pavelića ako je protiv Vučića, odgovorio je:

- Ako bi prihvatili i Pavelića, neka ga prihvate, neka prihvate koga hoće.

Dodao je da je video da je mnogo popularan u Hrvatskoj, a da je u Glini, na Tompsonovom koncertu, bio najpopularniji:

- Vikali su "Vučiću, pederu" glasnije nego bilo ko drugi. Tad sam shvatio da moja popularnost u Hrvatskoj drastično raste. Vidim da je "Vučiću, pederu" postala omiljena pesma među naslednicima hrvatskih bojovnika. Mnogo su hrabri i jaki, kad to viču, sve sipa i pršti, ali neka ne brinu, tamo se neću kandidovati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

monika

09.08.2018. 22:23

Nadam se da ce Vuciceva politika dati rezultate,i da ce gradjani Srbije tu politiku podrzati.Vucic se bori za mir i stabilnost,i to je najvazniji cilj koji moramo ostvariti.

Darko

09.08.2018. 23:57

Razgranicenje sa Albancima je ono sto je jedino i preostalo, mirnim putem, kompromisom. A ne ratom, kako bi Albanci voleli.

Vis Brulis

10.08.2018. 01:44

Pa kakve granice kada idemo u EU bez granica? Kada udjemo u EU u kojoj nema granica ko će ih tada sprečiti da opet dodju sa naše strane granice?

SaleA

10.08.2018. 11:13

@granice...! - Bolje umreti kao covek nego ziveti kao miš!Sve same sitne prodane duse!

Рашо

10.08.2018. 07:26

А шта Ви мислите господине председниче где треба да буду границе? То је суштина свега. Ако сте за границе на Проклетијама сви ће Вас подржати, а ако мислите да оне треба да буду северније од тога немојте их ни предлагати!

Milos

10.08.2018. 07:51

Predsednik je duzan da postuje Ustav a granica izmedju Srba i Albanaca je na Prokletijama i Kosarama gde nam izginuse ona silna deca 1999.

niko pametan

10.08.2018. 11:50

@Milos - ...izginuse i pobegose,i sta sad,sta su dobili.Dosta molimte dokle cemo se ponositi porazima od "Kosovskog Boja" pa do danasnjih dana?!!!

Трајко Призренац

10.08.2018. 11:30

@Lenka - Зар сте само ви у Београду Срби? Нас бисте да оставите у Великој Албанији? Не помишљате да Албанци и НАТО неће да стану код Врања? Чули сте Тачија који већ тражи Прешево и Бујановац и Харадинаја који хоће и Ниш!

Gojko K

10.08.2018. 08:24

Kuća se gradi od temelja a osnov države su njene granice.Napokon se neko odvažio da počne rešavanje problema od temelja.

Косовка

10.08.2018. 11:25

@Gojko K - Зар не знаш да твоја земља има међународно правно признате границе? "Међународна заједница" нам их је 1913. померила на север и исток, комунисти 1945. такође, а сада би иста та "међународна заједница", уз помоћ Вучића и Дачића, да настави започето... Мислиш да си ти далеко у Београду, да ће да се стане у Нишу и Лесковцу које нам траже Тачи Харадинај?

Koriolan

10.08.2018. 11:13

Srbija ne zivi u oblacima,vec realno sagledava stvari.Svaki provizorijum je privremen i ne donosi ništa,shodno tome Srbija mora da donese konkretne odluke.Rešenje je blizu može se reći nikada bliže i što je najvažnije to je rešenje koje će doneti mir.

Marko S.

10.08.2018. 12:25

Nisam merodavan kao sto je to predsednik da ocenjujem koliko je premijerka puta pametnija, moralnija, casnija, vrednija i ko zna sta jos od Vuka Jeremica, ali da Vlada nema stav o Kosovu to je katastrofalno, ali i sasvim moguce u zemlji Srbiji.

milence

10.08.2018. 12:31

Ideja o razgraničenju sa Albancima pojavila se još u Ćosićevo vreme i možda je to i najpametnije rešenje.

ma nemogu da verujem

10.08.2018. 13:01

Zasto ne stopirate ove uvredljive komentare za Srpski narod posebno one koji jos zive na KiM.Pa ovo nisu rijialiti program tipa heppi i pink.Cuj oni bi da djele nesto sto je nase.

Nuclear Vlasta

10.08.2018. 13:02

Границе Србије, нараввно са Косовом и Метохијом према Албанији, Црној Гори и БЈРМ су познате и признате. Цртање неких нових граница је против уставно и апсолутно кажњиво!

Miki

10.08.2018. 13:27

Neverovatno je da vlada nema zajednički rečnik.Jedni pričaju o razgraničenju drugi da je KiM neotuđiva.Tango za dvoje,ma nema da fali.Izgleda od silne "borbe"," rada"i čitanja daje se i pravo procene koliko je ko pametan.

monika

10.08.2018. 21:51

Vucic vodi politiku mira.Zato sto je jedino takva politika ispravna i moze dati rezultate.

Nenad Stanimirović

10.08.2018. 22:45

Bliži se dan kada ce Siptari da se povlace sa KiM i da se granice vrate na staro.

Cima

10.08.2018. 23:05

Vucic daje sve od sebe da ocuva mir i da kompromisom dodje do resenja! Ali citajuci vesti, Albanci su puni nasilja, neodgovorni a najvise bezobrazni sa kojima se svaki dogovor tesko postigne!

Milica

10.08.2018. 23:43

Ono sto Srbija istice od kako je Vucic na vlasti jeste da nema podele Kosova, to sad sto su pre njega vikali i prodali Kosovo, to je sad vec nesto drugo, videcemo sta se moze uciniti da se spasi ono sto su drugi poklonili!

Milan

10.08.2018. 23:59

Predlog g.Vučića je mudar i izuzetno težak,zbog toga je neophodno jedinstvo srpskog naroda više nego ikada.Srbija,Srbi i svi građani Srbije su izloženi stalnim pretnjama ratom,ucenama i poniženjima svih vrsta. Sve srpske institucije i sva srpska pamet moraju se maksimalno angažovati u predlogu razgraničenja i podele KiM . Treba postaviti jasna pitanja za referendum i neka građani Srbije odluče,a istovremeno obezbediti i dobiti saglasnost velikih sila,a pre svega SAD i oni su ključ rešenja .