Život

Četvrtak, 09.08.2018.

16:32

Britanski muzej vraća Iraku pokradene arheološke eksponate

Britanski muzej vratiće Iraku osam 5.000 godina starih eksponata, pokradenih 2003. godine u toj zemlji posle pada Sadama Huseina.

Izvor: Beta

Britanski muzej vraća Iraku pokradene arheološke eksponate
Gettyimages / Ilustracija

Predmeti su pronađeni u maju 2003. godine kod jednog londonskog trgovca koji nije imao podatke o njihovom poreklu, saopštio je danas Britanski muzej.

Eksperti muzeja utvrdili su da je reč o eksponatima sa iskopina u drevnom sumerskom gradu Girsu, današnjem Telu, na jugu Iraka, gde Britanski muzej sprovodi istraživanja.

Na osnovu klinastog zapisa na nekim od ovih predmeta zaključeno je da su poreklom iz hrama u Girsu.

Među pronađenim eksponatima su mali amulet od belog mermera, pečat od crvenog mermera, gravirani pečat od kalcedona i polirani kamen ispisan klinastim pismom.

Predmeti će zvanično biti uručeni sutra ambasadoru Iraka u Velikoj Britaniji Salihu Huseinu Aliju.

Britanski muzej je 2015. pokrenuo program obuke iračkih arheologa u novim tehnologijama za očuvanje i dokumentovanje kulturne baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: