Vesti

1

Vučić: Bićemo uvek uz Srbe u Crnoj Gori

Autor: SA

Izvor: Beta

Vučić: Bićemo uvek uz Srbe u Crnoj Gori

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović


Delegacija iz Crne Gore prenela je predsedniku zabrinutost za položaj srpske zajednice u Crnoj Gori i iznela predloge o načinima na koje bi Srbija mogla da pomogne da se taj položaj popravi.

Vučić je kazao da će Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije.

On je dodao će Srbija koliko može i u skladu sa svojim mogućnostima pomoći da se ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori unapredi, poštujući državu Crnu Goru i njene zakone.

 

Dačić: Ne mešamo se u unutrašnju politiku Crne Gore, interesuju nas prava Srba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne želi da se meša u unutrašnju politiku Crne Gore, ali da je interesuju prava srpskog naroda u toj zemlji.

Dačić je novinarima u Beogradu posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima srpskih političkih stranaka i kulturnih ustanova iz Crne Gore rekao da su pažljivo saslušane sve njihove primedbe, koje se najviše odnose na pitanje nacionalnog identiteta i zapošljavanje.

"Velike su primedbe koje ukazuje na to da su zastupljeni manje nego što Srba ima u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Poručio je da je ne samo obaveza već i pravo Srbije da brine o svom narodu koji živi izvan Srbije.

"Da pomažemo u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture. U tom smislu će se nastaviti dalja saradnja", kazao je Dačić.

 

Predstavnici Srba: Položaj Srba u Crnoj Gori institucionalno najgori

Poslanik u Skupštini Crne Gore i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević ocenio je danas da je položaj Srba u Crnoj Gori institucionalno najgori u poslednjih 100 godina.

"Srbi se predstavljaju kao antidržavni i antisistemski element. Ponuđena nam je tiha asimilacija i da se odreknemo svih vrednosti", rekao je Knežević novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Knežević, koji je i član Predsedništva Demokratskog fronta, rekao je da je samo dva odsto Srba zaposleno u državnoj i javnoj upravi, iako ih ima 30 odsto.

"Građani koji se izjašanjavaju kao Srbi nigde ne mogu da nađu zaposlenje i diskriminisani su po svim osnovama", kazao je Knežević i dodao da je Vučića upoznao sa nizom aktivnosti koje nameravaju da preduzmu, među kojima su organizovanje obeležavanja stogodišnjice od ujedinjenja Srbije i Crne Gore 1. decembra 1918. godine i pokretanje peticije za održavanje referenduma o povlačenju odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Političkog saveta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić ocenio je da je položaj Srba u Crnoj Gori isti kao što je u Drugom svetskom ratu bio položaj Srba u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

"Već 20 godina Nova srpska demokratija tvrdi i dokazuje da je zvanična ideologija i politika Crne Gore prepisan program (ustaškog vođe) Ante Pavelića, čak radikalnija u nekim aspektima", rekao je Aleksić i dodao da od crnogorskih vlasti traže izmene Ustava kako bi se sprski narod ustavno-pravno pozicionirao kao konstitutivan narod.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da Srbi u Crnoj Gori nisu formalno manjinski narod i da to nikada ne treba ni da prihvate da budu, ali da nisu ni konstitutivan narod.

On je kazao da je na mlađim generacijama političara da ponude platformu za novo doba koje će Srbima u Crnoj Gori ponuditi rešenje koje neće biti manjinsko, a koje će biti na nivou zakona koji bi im obezbedio veća prava u svim oblastima.

"Rekao sam Vučiću ono što mislim da je jedan od ključnih problema Srba u Crnoj Gori, što je osim kriminogene vlasti - nedostatak volje i odgovornosti da Srbi napokon postanu narod koji će da predvode modernije snage - nova lica i nova energija. Poslednje tri decenije u srpskom korpusu imamo iste ljude koje moraju smeniti mlađe generacije", rekao je Milačić.

Pozvao je Vučića u zvaničnu posetu Crnoj Gori, navodeći da bi ta poseta bila naročito važna za Srbe.

"Vučić od kada je na vlasti, poslednjih šest godina, nije bio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. To je vrlo važno i ja sam srećan što on time ne legitimiše jedan duboko kriminogeni režim. Ali pozivam Vučića da dođe u Crnu Goru zbog Srba", rekao je Milačić i pozvao medije iz Srbije da prekinu sa antisrpskom propagandom u Crnoj Gori.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR