Dostupni linkovi

'Agenti' odbacuju optužbe, Vučić kod patrijarha


Aleksandar Vučić u razgovoru sa Irinejom u Patrijaršiji, Beograd
Aleksandar Vučić u razgovoru sa Irinejom u Patrijaršiji, Beograd

"Mi ništa nismo čuli osim da je dobro što smo živi, manje-više", ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) doktorand na Fakultetu političkih nauka (FPN) Boban Stojanović.

Prethodno su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vladin službenik zadužen za Kosovo Marko Đurić izjavili da postoji model "agenturnog delovanja" stranih službi stvaranja atmosfere o mogućim nasilnim scenarijima ili dogovorenim sukobima na severu Kosova kako bi se Srbija onemogućila da reaguje zbog toga što Priština "ne ispunjava Briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština" (ZSO).

Nadležne službe, vojska, policija i obaveštajne službe, dobile su zadatke u vezi sa "sprečavanjem agenturnog delovanja", izjavio je Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je zbog Kosova za subotu ujutru u 8.00 časova sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ove laži o nasilnim scenarijima su deo organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji, koje su imale za cilj da Srbiji vežu ruke i onemoguće da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Priština i međunarodna zajednica preuzeli na sebe u Briselu", rekao je Đurić.

Đurić tvrdi da su u funkciji takve vrste "agenturnog delovanja" bili i pojedini politički predstavnici i pojedini verski predstavnici. Od imena je naveo jedinio lidera opozicionog Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo je takođe rekao da je velika sramota što danas u Srbiji mora da se razgovora o bezbednosti Srba na Kosovu, a ne o nesprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština od strane Prištine i kršenja garancija koje je dala međunarodna zajednica.

"Istekao je famozni 4. avgust, pokazalo se da njihov potpis ne vredi ništa", ocenio je Đurić.

Srbi na Kosovu će poslušati apel i savet koji su dobili u petak u otvorenom pismu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće reagovati i neće nasedati na provokacije, poručio je Đurić.

"A možda bi i mogli i možda bi i trebalo da reaguju da nije bilo onih sa srpske strane koji su optuživali, lagali i klevetali sopstvenu državu da planira nasilne scenarije", naveo je Đurić uz tvrdnju da je politička pozicija Srbije oslabljena "lažima, izmišljotinama i optuživanjem da država priprema nasilje prema svom narodu".

"To što oni rade besramno je, ali i opasno", rekao je za RSE lider opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković, nakon što ga je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić označio kao učesnika "agenturnog delovanja" protiv Srbije.

Janković kaže da su jedini uzroci ozbiljnih problema, koje Srbija ima iznutra i spolja, ratna politika 90-ih i neozbiljna, nemušta i neiskrena politika danas, i "krajnja nesposobnost Aleksandra Vučića da vodi državu".

"I to što oni rade je priznanje njihove nesposobnosti, ali ono je i bestidno i opasno koliko je ta nesposobnost velika", kaže Janković.

Lider (PSG) navodi da posle tri decenije uništavanja države, posle povedenih i izgubljenih ratova, posle ekonomske i društvene devastacije zemlje, oni nemaju čak ni "dovoljno morala da preuzmu odgovornost za svoje postupke" već za sunovrat krive nekog ko nikada nije ni bio na vlasti.

"Srbiji treba odgovorna i sposobna vlada sa vizijom evropske, građanske, demokratske, moderne i čoveku okrenute Srbije i takva vlada može Srbiju da povede putem, prospereiteta a ne ovih propagandnih fantazija", zaključio je Janković.

Janković: To što oni rade je priznanje njihove nesposobnosti
Janković: To što oni rade je priznanje njihove nesposobnosti

Dok je Marku Đuriću prepustio da obavesti novinare i javnost o zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otišao u Patrijaršiju gde je razgovatao sa patrijarhom Irinejom.

Po izlasku iz Patrijaršije, gde su ga sačekali novinari, rekao je da je na Savetu za nacionalnu bezbednost doneto više odluka, a da neke od njih nisu još za javnost. Naveo je da će se Beograd truditi da ojača svoju pregovaračku poziciju.

Vučić je ponovio ono sa čim je prvi u javnost izašao Đurić, da postoji model političkog, medijskog i svakovrsnog uplitanja u politički život Srbije različitih svetskih službi.

"Koje su uspele da nas dovedu u situaciju poslednjih deset dana da ne možemo da govorimo o strašnom licemerju onih koji ne sprovode Briselski sporazum (o formiranju Zajednice srpskih opština), zato što su nas višeslojnim i raznovrsnim agenturnim delovanjem doveli u poziciju da moramo da se branimo od nečijih izmišljotina i tračeva", naveo je Vučić.

On je odbacio navode da su Priština i Beograd u dogovoru želeli da izazovu incidente.

"Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih 'Oluja' neće biti i srpska država ih neće dozvoliti", istakao je Vučić.

Prvi čovek Srbije je takođe rekao da za sada nema kompromisnog rešenja za Kosovo i da ono "nije ni na vidiku".

"Rekao sam patrijarhu otvoreno sve što mislim o Kosovu i Metohiji i o svim drugim važnim pitanjima, i ja sam čuo šta misle on i Srpska crkva", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što se u Patrijaršiji sastao sa patrijarhom Irinejom.

Predsednik Srbije je preneo da je sa srpskim patrijarhom Irinejom razgovarao o položaju Srba u regionu, posledicama zločina u akciji Oluja, demografiji i o neophodnosti preduzimanja mera za opstanak "srpske nacije i srpskog naroda".

Danas (u subotu) ističe rok od četiri meseca do kojeg su se prištinske vlasti obavezale da će izraditi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, a do novih tenzija na relaciji Beograd - Priština došlo je uoči isticanja ovog roka koji je Evropska unija (EU) dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta ZSO.

'Stvaranje bespotrebne tenzije​'

Komentarišući činjenicu da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana upravo u danu kada ističe taj rok i u vreme godišnjice vojno policijske akcije "Oluja" u Hrvatskoj Boban Stojanović sa FPN-a kaže da mu to liči na pravljenje straha koji ne postoji.

"Čuli smo da postoje neke strane službe koje nešto rade u Srbiji, koje nas nadgledaju. S druge strane, imali smo i neke najave da je moglo da dođe do zauzimanja Gazivoda, do onoga, do ovoga. Negde mi deluje kao neko pravljenje straha koji očigledno ne postoji. Odnosno pravljenje atmosfere da bi svi mi negde trebalo da brinemo o nečemu, a da praktično nemamo ni jednu informaciju osim tih klasičnih priča, koje se ponavljaju iz godine u godinu, da nam neke strane službe nešto spremaju, da vlasti na Kosovu spremaju ovo ili ono. Međutim, meni deluje da ništa od toga nije realno u ovom trenutku i da je ovo jedna vrsta, neću da kažem, predstave, ali pokušaja da se stvori neka vrsta bespotrebne tenzije", navodi Stojanović.

Evropska unija zatražila je da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG