Beograđani su proteklog vikenda bili u jedinstvenoj prilici da učestvuju u kreiranju republičkog budžeta. Naime, u sklopu projekta „Oko javnih finansija“ koju sprovode Pro Koncept i BIRN, u subotu je održana akcija „Skockajte budžet“, na platou ispred Terazijske česme.

Beograđani su mogli sami da sastave budžet od 656 milijardi dinara raspoređujući novac u 25 kutija/ministarstva prema svojim prioritetima.

Osim građana u ovoj akciji su učestvovali i predstavnici Vlade i Parlamenta.

Organizatori su saopštili da su u ovoj akciji građani najviše sredstava iz državne kase namenili upravo ovom Ministarstvu, a odnosno 12,73 odsto ukupnog budžeta. Ministarstvu prosvete i nauke građani su dodelili 10,5 odsto, odnosno 9,94 odsto. Najmanje novca „dodeljeno“ je Ministru bez portfelja, Ministarstvu za dijasporu, kao Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

– Ovo neformalno opipavanje pulsa javnosti pokazalo je da Vlada i građani, koji pune državnu kasu, imaju različite poglede na to šta su budžetski prioriteti. Građani koji su učestvovali u akciji su sami priznali da nije jednostavno doneti odluku o raspodeli sredstava- navodi se u saopštenju.

Danko Ćosić, direktor ProKoncepta, izjavio je da je cilj akcije bio da se skrene pažnja Vlade na obavezu da uključi građane u proces planiranja budžeta, kao i da podseti građane koliko je važno da zahtevaju od Vlade da budu pitani oko prioriteta potrošnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari