NASA SPREMNA ZA ŽIVOT NA MARSU: Pet timova osmislilo ideje naselja za boravak na crvenoj planeti
Foto: Profimedia

Novi projekti svemirske agencije

NASA SPREMNA ZA ŽIVOT NA MARSU: Pet timova osmislilo ideje naselja za boravak na crvenoj planeti

Zanimljivosti -

Planovi Pet timova osmislilo je održive ideje naselja za život i rad na Crvenoj planeti, a sada će ih napraviti pomoću 3D štampača

Kompjuterska animacija života na Marsu
Kompjuterska animacija života na Marsu

Glavna nagrada za ovaj projekat je dva miliona dolara

Američka svemirska agencija NASA sprema se za osvajanje Marsa, a u okviru tog projekta nagradili su pet timova koji su osmislili izgled kuća na Crvenoj planeti. Svi su učestvovali u takmičenju dizajniranja naselja za osvajanje novog sveta koje je moguće odštampati pomoću trodimenzionalnih printera.

Različiti stilovi

- Oduševljeni smo što su svi timovi ovoj ideji pristupili različitim i jedinstvenim stilom. Nije tu reč samo o dizajnu, oni su osmislili naselje koje će omogućiti budućim istraživačima da žive i rade na drugim planetama. Jedva čekamo da vidimo sledeće korake takmičenja - rekao je Monsi Roman, menadžer programa. Kako je objašnjeno, razvoj zgrada i naselja za kolonizaciju Crvene planete bio je podeljen u tri faze. Prva je bilo takmičenje u dizajniranju, druga je razvoj materijala, a sada je u toku proizvodnja tih naselja pomoću 3D štampača.

Nagradni fond

Iako je 100.000 dolara iz nagradnog fonda podeljeno za dalji rad na marsovskim kućama, glavna nagrada je dva miliona dolara. - Želimo da ohrabrimo ljude da nam predstave svoje vizije života na Marsu - kaže Leks Akers, dekan Koledža inženjerstva i tehnologije, koji je partner NASA u ovom programu.

ŠINICE UZ SLIKE: 1. Tim "Zorfeus", Arkanzas, 20.957,95 $ 2. AI Spejs faktori, Njujork, 20.957, 24 $ 3. Kan-Jejts, Misisipi, 20.622,74 $ 4. SEArch+/Apis Cor, Njujork, 19.580,97$ 5. Univerzitet Evanstoun, Ilinois, 17.881,10$

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track