Advokati o egzekuciji Ognjanovića: Tražimo Komisiju za istraživanje ubistava i napada

S. B - V. M./ Tanjug

30. 07. 2018. u 09:52

Advokatura Srbije traži formiranje Komisije za istraživanje ubistava i napada na advokate, po uzoru na Komisiju koja se bavi istraživanjem ubistava novinara

Адвокати о егзекуцији Огњановића: Тражимо Комисију за истраживање убистава и напада

Foto: Tanjug

Advokatura Srbije traži formiranje Komisije za istraživanje ubistava i napada na advokate, po uzoru na Komisiju koja se bavi istraživanjem ubistava novinara.

Ova zamisao advokata biće razmotrena na sastanku u utorak predstavnika Advokatske komore Srbije i ministarke pravde, a do kraja sedmice očekuje se i sastanak advokata sa ministrom policije istim povodom.

Na konferenciji za novinare predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je pojasnio da advokatura želi "tim" koji bi bio sastavljen od predstavnika policije, tužilaštva i advokata, kako bi advokatura mogla da na koordiniran način prati aktivnosti na rasvetljavanju, ne samo ovog slučaja već i svih ostalih nerazjašenjih napada na advokate.

On je ukazao da je u proteklih 10 godina bilo 50 napada na advokate, među njima i ubistava, a da ih je prema podacima Republičkog javnog tužilaštva rešeno samo 95 odsto. Prema njegovim rečima, ubistvom advokata Dragoslava Ognjanovića profesija jeste pogođena ali nije zastrašena jer, kak je naveo, advokati nemaju pravo na strah u tom smislu.

Predsednik Advokatske komore Beograd (AKB) Jugoslav Tintor najavio da će u utorak ispred zgrade Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj ulici u 14 sati biti održan skup beogradskih advokata.

"Želimo da sa tog mesta pošaljemo jasnu poruku jedinstva i čvrste rešenosti advokature da se počinioci ovog zločina privedu pravdi", rekao je Tintor.

On je naveo da tokom obustave rada advokati neće ići na ročišta za glavnu raspravu niti na pretrese pred sudovima (na suđenja), da neće postupati pred tužilaštvima u istražnom postupcima ili postupcima pregovora za sporazum o priznanju krivice ili oportuniteta.

Takođe neće postupati pred organima javne uprave, niti pred javnim beležnicima i izvršiteljima, kao ni pred policijom u prekršanim postupcima.

Međutim, advokati će postupati u postupcima u kojima dođe do hapšenja, odnosno prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom zbog određivanja pritvora, rekao je Tintor, objašavajući da advokatura ne želi da blokira proces u trenutku kada traži da se proces ubrza.

Takođe advokati će dostavljati sudu, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova (kada postoji mogućnost trajnog gubljenja prava u slučaju propuštanja roka) i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.

Tintor je ocenio da je ubistvo advokata jednako situaciji kada bi došlo do ubistva sudije ili tuzioca, te da ako se ne reaguje, "u narednom periodu bi neko mogao da pomisli da može da ubije sudiju ili tužioca".

Što se tiče raspisivanja nagrade za građane za informacije o izvršiocima ubistva, ona će tek biti određena odlukom Upravnog odbora AKS.

Upitani da li je Ognjanović primao neke pretnje pre ubistva i da li ih je prijavljivao, Gostiljac i Tintor su naveli da oni nmanju takve infomracije.

"Kada se neko bavi ovom profesijom morate da nosite ne malu dozu hrabrosti jer u ne malom broju slučajeva stojite naspram svih drugih. Stojite uz klijenta naspram države, policije, tužilaštva i nije retko da su svi na jednoj strani, a na drugoj klijent i advokat", rekao je Tintor.

Ponekad su, kako je dodao, pretnje sastavni deo posla, ističući "da nije sastavni deo posla da se ubije advokat".

Advokat Dušan Tomić iz Sarajeva preneo podršku advoakturi Srbije od predsednika Advokatske komore Sarajeva Senada Kreha, koji je prema rečima Tomića, preživeo pokušaj ubistva jer je ubici "zakočio pištolj".

"Već dve godine se vodi istraga, pronađeni su osumnuičeni ali im se još ne sudi", naveo je Tomić napominjući da je komoru Sarajeva smrt advokata Ognjanovića potresla jer se dogodila "hrabrom i pametnom advokatu", cenjenom jer je kako je dodao, "u Hagu pokazao da je čovek".

Tomić je preneo i izjave saučešća od poznatog hrvatskog advokata Anta Nobila koji je, kako je naveo, poručio da je spreman da zajedno sa advokatima Srbije, BIH da krene u formiranje odbora za zaštitu advokata.

"Mi smo podjednako ugroženi od kriminalaca koji šire bratstvo i jedinstvo od '91. do danas i slobodno se kreću granicama i izvršavaju prljave poslove i napade na advokate i u Beogradu i Sarajevu i Zagrebu. Želimo da se borimo zajedno i za promenu člana u zakonu: da se pucanje na advokata - tretira kao teže krivično delo i da se izborimo da imamo status službenog lica", naveo je sarajevski advokat.

Samo u Hrvatskoj je u poslednje vreme ubijemo šest advokata, u BiH dva, a 27 je teško povređeno, napomenuo je Tomić.

MINUT ĆUTANjA ZA OGNjANOVIĆA

ADVOKATI u Kruševcu okupili su se u ponedeljak nešto posle 10 sati ispred zgrade suda u znak protesta zbog ubistva kolege, advokata Dragoslava Miše Ognjanovića(56) ,koji je u subotu uveče upucan u Beogradu. Advokati su minutom ćutanja odali počast nastradalom kolegi, za čijim ubicama se još traga.

- Prema odluci Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, protest je počeo u ponedeljak i trajaće do nove odluke AKS - rekao je Dušan Marković, predsednik Odbora advokata Kruševca. - Advokati neće prelaziti prag suda osim u izuzetnim situacijama gde stranka može da izgubio neko pravo, gde se radi o uručenju rešenja o određivanju pritvora i saslušanju po pritvorskim predmetima u sudu, i postupaće advokati u slučajevima zaštite maloletnika od nasilja u porodici.

Foto: S. Babović

U svim ostalim slučajevima,navodi Marković,advokati neće postupati i između ostalog, dodaje, da je okupljanje vid podrške ne samo struci, već i svim strukama koje su ugrožene,poput, novinara, lekara, profesora, običnih ljudi.

Advokatske komore Srbije i Beograda najavile su ranije da će advokati obustaviti rad na nedelju dana zbog ubistva kolege Ognjanovića, a rečeno je i da će biti raspisana novčana nagrada za dostavljanje informacije koje mogu da pomognu istrazi i pronalaženju počinioca.

Prethodno je predsednik AKS Viktor Gostiljac u izjavi za Tanjug rekao da će ovim povodom tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije kao i da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca. Time bi se, kako je naveo, poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno. Ognjanović je ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, u bloku 23, a sin (26) mu je ranjen u ruku.


PODRŠKA ADVOKATA IZ BIH I HRVATSKE: ESNAF HOĆE ZAŠTITU

BIJELjINA - Od raspada SFRJ u Hrvatskoj je ubijeno šeset advokata, dva su BiH i sada dva u Srbiji. U te tri zemlje izvršena su 23 napada na advokate sa teškim posledicama. Retko koji slučaj je, do današnjeg dana, rasvetljenm i retki su oni koji su odgovarali. Bez obzira su žestoko kidisali na nas i našu profesiju, koja je jedan od stubova pravosudnog sistema, pa tražimo da avokati, konačno, dobiju status službenih lica, a da oni koji na nas udaru budu teže sankcionisani.

Ovo je za „Novosti“ posle ubistva beogradskog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića izjavio sarajevski advokat Dušan Tomić, koji je, kako kaže, sa kolegama Antom Nobilom iz Zagreba, koleginicom Zoron Nikodinović Dobričanin iz Beograda, Slobodanom Cvijetićem iz Bijeljine, Rifatom Konjićem iz Tuzle i Senadom Krehom iz Sarajeva, pokrenuo unicijativu za osnivanje Regionalnog odbora za zaštitu advokata jugoistoka Evrope.

Tomić kaže da je članstvo u Odboru otvoreno za sve kolege u regionu, kao i da advokati iz susednih zemalja podržavaju kolege u Beogradu, „koji su odlučili, s razlogom, da dignu glas kako bi bili zaštićeni, a ubistva advokata i napadi na njih i rasvetljeni i valjano procesuirani“.

- Deo nas advokata iz BiH će doći u Beograd, da zajedno osudimo ubistvo našeg kolege Ognjanovića i ranjavanje njegovog sina, ali i da zajedno vidimo šta i kako da se učini da bi naša zaštita bila bolja - priča Tomić, koji kaže da je jedan od najnapadanijih advokata, da živi sa kontinuiranim pretnjama, a nekoliko puta je bio i premlaćen.







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bane

31.07.2018. 10:11

Kada sam od prijatelja advokata saznao da oni iste pare uyimaju klijentima i ako se iybore ya oslobadjajucu presudu i ako nista ne urade pa klijent dobije 40 godina robije znao sam da je samo pitanje dana kada ce prevareni klijenti staviti nekoga od njih na ugovor.